Dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku skryty0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skryty0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie!

Otóż zbliża się koniec terminu ważności mojego obecnego dowodu osobistego i zmuszony jestem wyrobić nowy dokument.
Niestety by to zrobić, wymagane jest złożenie odcisków palców, co stoi w sprzeczności z moimi przekonaniami i poglądami. Owe odciski są dla mnie moją osobistą sprawą, którą nie zamierzam się świadomie dzielić przez konieczność wyrobienia nowego dowodu osobistego.
W związku z powyższym zwracam się z prośbą o informacje, które pomogą mi pominąć ten krok w procesie wnioskowania o nowy dokument.

Pozdrawiam, skryty0

Jeżeli się nie zgodzisz na pobranie odciska palca to Twój wniosek nie zostanie rozpatrzony. Nie masz tutaj za dużego pola do manewrów.

Ale zapewne w takiej sytuacji nie rozpatrzenie wniosku nie zwolni mnie z obowiązku posiadania dowodu osobistego.
Skoro ludzie mogą unikać poboru do wojska w związku z ich przekonaniami, a moje przekonania stoją w sprzeczności ze składaniem odcisków palców, to musi być na to jakaś metoda.

Niestety ale nie masz za bardzo wyboru. Albo twoje przekonania albo dowód osobisty. Sam musisz zdecydować co dla ciebie ważniejsze.
A jakie to przekonania zabraniają ci dać palec do zeskanowania?

Ostatnia edycja:
Otóż uważam że to moja osobista sprawa, którą nie zamierzam się dzielić z urzędnikami. Już jesteśmy wystarczająco szpiegowani i kontrolowani przez politykę.
Tylko dlatego, że jakieś prawo zostało ustanowione, nie oznacza że powinniśmy sobie na wszystko pozwalać, bo to tylko przyzwyczaja polityków, że mogą sobie robić co tylko chcą. To może być dość absurdalne porównanie, ale gdyby zdecydowano że w dowodzie ma być zanotowany kolor odbytu, to też ogół by uznał "no trudno, albo twoje przekonania/komfort, albo dowód osobisty"?

No cóż, twoja decyzja. Ale mimo swojego przekonania i tak w końcu będziesz musiał wyrobić sobie dowód osobisty. To tylko kwestia czasu. Bez dokumentu tożsamości nic nie będziesz mógł załatwić.
Tak ci to zacznie utrudniać życie że swoje przekonania odstawisz na bok.

Ostatnia edycja:
Art. 79 ustawy o dowodach osobistych przewiduje możliwość nałożenia kary grzywny do 5 tys. zł lub kary ograniczenia wolności dla osób, które uchylają się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego. To tak na pocztek

Jest proste rozwiązanie.
Wystarczy pozbyć się wszystkich paluszków.
Inaczej się nie da.

skryty0 napisał:
Skoro ludzie mogą unikać poboru do wojska w związku z ich przekonaniami, a moje przekonania stoją w sprzeczności ze składaniem odcisków palców, to musi być na to jakaś metoda.
Ta metoda to inicjatywa ustawodawcza (może być wniesiona również przez "zwykłych" obywateli). Ludzie unikają poboru, bo pozwalają im na to przepisy (co nie zwalnia ich z obowiązku działań na rzecz obrony Państwa). Poczytaj o umowie społecznej.

Powrót