dowóz dziecka niepełnosprawnego do szkoły

• Autor wątku Autor wątku Kuja84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuja84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie, czy jest jakiś przepis na to, kto może jeździć z dzieckiem niepełnosprawnym, opiekunem i kierowcą do szkoły, nadmieniam, że obowiązek ten wywiązuje gmina. Chodzi mi o to, że zdarza się dość często, załatwianie spraw urzędowych przez różnych urzędników w trakcie powrotu dziecka ze szkoły, gdzie dziecko ma ułożony harmonogram, wraca ze szkoły, obiad, chwila dla siebie i następna terapia (płatna), nadmieniam ,że mieszkam w czerwonej strefie Covid-19.
p.s. jak opiekunka zachoruje to mama dziecka nie może jej zastąpić, taka decyzja urzędu i dziecko zostaje w domu, niestety nie mam tego na papierze

Chodzi mi , czy jest jakiś przepis kto może przebywać w samochodzie wykonującym dowóz dziecka niepełnosprawnego do/z szkoły. (dzieci, opiekunka, kierowca)? czy osoby postronne mogą w nim przebywać i wykorzystywać w tym samym czasie samochód do innych celi, innych niż dowóz, przez to syn czasem wraca później niż zwykle.

Nie ma przepisu kto może, a kto nie może, być w pojeździe w czasie przewozu. To, jak i inne zasady przewozu, powinno być ujęte w regulaminie przewoźnika.

Powrót