dozór elektroniczny 2023

• Autor wątku Autor wątku aga19892010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga19892010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
dozór elektroniczny w 2023 jakie macie dośiwadczenia ?czy jest większa przyznawalność ? mąż stara sie kara 1,2 l
***na ten moment na wolnosci czekamy na termin
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zlozcie od razu wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE. Od stycznia 2023 nie ma "biletow do ZK". W kazdym dniu i w kazdym miejscu Policja moze go zatrzymac i odstawic do ZK.

Martin-USA czy orientujesz się może po jakim czasie wystawiają list gończy jeśli nie zastaną osoby skazanej w miejscu zamieszkania?

Od stycznia 2023 po uprawomocnieniu sie wyroku Sad juz nie wysyla tzw. biletu do zakladu karnego. Po prostu przyjezdza Policja i zabiera cie do ZK. Nie znasz dnia ani godziny kiedy Policja zapuka do drzwi i zaprosi Cie ze soba do ZK.

Jesli nie zastanie Cie w domu, moze zatrzymac Cie w miejscu pracy, na zakupach, gdziekolwiek. Osoba skazana musi powiadomic Sad o aktualnym adresie przebywania. Jest to obowiazek skazanego. Jezeli w terminie 14 dni od proby doprowadzenia Cie do ZK nie uda sie Ciebie znalezc i doprowadzic do ZK, Sad moze wystawic za Toba list gonczy i wowczas zostaniesz zatrzymamy na kazdym lotnisku lub podczas zwyklej rutynowej kontroli poza granicami Polski. Jezeli Policja nie zastanie Cie w miejscu podanym w Sadzie, to rozpyta innym mieszkancow spod tego adresu, sasiadow, itp. Tak wiec na pewno ktos cie powiadomi, ze Policja byla po Ciebie. Ukrywanie sie nie ma sensu.

Mozesz zlozyc wniosek o przyznanie SDE i jednoczesnie zlozyc wiosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o SDE. Oczywiscie jesli kwalifikujesz sie do otrzymania SDE.

Mozesz zostrac zatrzymany od razu w Sadzie, po uprawomocnieniu sie wyroku, czyli po apelacji jesli skladales apelacje. Jesli nie skladales apelacji, to po uprawomocnieniu sie wyroku.

Reasumujac, Po 14 dniach od proby doprowadzenia Cie do ZK, Sad moze wystawic list gonczy za Toba. Jednak nie jest to obligatoryjne i moze wogole nie wystawiac listu gonczego i probowac cie doprowadzic z aktualnwego podanego adresu zamieszkania. Policja moze tez rozpytac gdzie mozesz przebywac i Cie tam zatrzymac. Ukrywanie sie i ucieczka nie ma sensu, bo i tak cie znajda i doprowadza do ZK.

Jesli moge ci jeszcze jakos pomoc, to bardzo chetnie.

Pozdrawiam serdecznie i zycze duzo szczescia i powodzenia.
Martin

Marek4321234 napisał:
Martin-USA czy orientujesz się może po jakim czasie wystawiają list gończy jeśli nie zastaną osoby skazanej w miejscu zamieszkania?

Rozumiem. Wniosek o SDE złożony miesiąc temu, pomiary robione 2 tygodnie temu, wizyta kuratora tydzień temu, terminu posiedzenia niestety dalej brak. Wniosek o wstrzymanie kary odrzucony. Także moje jedyne pytanie ile się mniej więcej czeka aktualnie na decyzję ale przeglądając całe forum myślę, że to pytanie jest bez sensu bo widziałem, że to niestety loteria i nijak ma się instruktażowy termin 30 dni..

Marek 4321234,

Masz racje i termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku o SDE po otrzymaniu przez Sad kompletu dokumentow jest tylko sugerowany i niczym nie obliguje Sadu do zastosowania go.

W sumie może jest jeszcze jedna sprawa w której mógł byś mi pomóc. Zostało zastosowane wobec mnie poręczenie majątkowe, jeśli sąd nie wystawi listu gończego jest też możliwość, że kaucja przepadnie? Czy tylko w przypadku wystawienia listu gończego i dalszego ukrywania się.

Teoretycznie, jesli nie bedzie konieczne poszukiwanie Ciebie, to poreczenie majatkowe powinno wrocic do Ciebie. W poreczeniu jest dokladnie napisane w jakim temacie jest to poreczenie majatkowe. Czy to jest poreczenie za Twoe stawienie sie na poseidzeniu Sadu czy za calosc Twojej sprawy. Musisz dokladnie przeczytac. Tam tez jest poday czas zwrotu zabezpieczenia finansowego od Ciebie.

Pozdrawiam.

wiem wiem od razu złożone ale dzięki :)

Mój syn złożył z ZK wniosek o dozór elektroniczny niecałe dwa tygodnie temu. Były już pomiary, jakie macie doświadczenie z czekaniem od pomiarów na wokandę? Słyszałam, że od tego roku sprawniej to idzie.

Powrót