Dozór elektroniczny w zamian za nieodbytą karę ograniczenia wolności.

• Autor wątku Autor wątku arytczak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arytczak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam wszystkie pomocne dusze.

Wiem że temat dozoru elektronicznego był wielokrotnie powtarzany, ale ciężko
mi połapać się w tych wszystkich wątkach by znaleźć odpowiedzi pasujące do mojego przypadku.

Niestety nie zdołałem całej kary ograniczenia wolności i dostałem karę zastępczą w wysokości 113 dni pozbawienia wolności.

Czy przysługuje mi prawo dozoru elektronicznego, a jeżeli tak jakie kroki podjąć?
Czy mogę starać się odroczyć wykonanie wyroku?
Do ZK mam zgłosić się 25 stycznia więc wiele czasu mi nie zostało...
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Czy przysługuje mi prawo dozoru elektronicznego, a jeżeli tak jakie kroki podjąć?

Złóż wniosek o udzielenie zezwolenia na odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego.

Czy mogę starać się odroczyć wykonanie wyroku?

Starać się zawsze możesz.

Gdzieś w archiwalnych tematach czytałem że dozór elektroniczny nie obejmuję kar pozbawienia wolności zamienionych z kar ograniczenie wolności, albo ja coś źle wywnioskowałem...
Dtalego pytałem czy w moim przypadku wogóle przysługuje mi dozór elektroniczny...

Art. 43lb. kkw

Przepis prawny:
Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się także do skazanego, wobec którego orzeczono zastępczą karę pozbawienia wolności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe lub karę pozbawienia wolności orzeczoną w warunkach, o których mowa w art. 37b lub w art. 87 § 2 Kodeksu karnego.

Wielkie dzięki.

Czy jeżeli teraz złoże w/w wniosek o SDE to wykonanie kary będzie wstrzymane? tzn. Nie będę musiał iść już 25 stycznia do ZK? Czy lepiej złożyć dodatkowy wniosek o wstrzymanie kary?

Do wniosku o SDE mam załączyć zgody domowników, mój brat zameldowany jest w moim mieszkaniu lecz przebywa w ZK, jego zgoda też jest wymagana?

Złożenie wniosku o SDE nie wstrzymuje wykonania kary,na jego rozpatrzenie możesz czekać w ZK.Co do zgody domowników to chodzi o osoby zamieszkujące ze skazanym-ja bym dopytała,bo brat nie zamieszkuje teraz więc wydaje mi się że nie potrzeba jego zgody,ale z drugiej strony chyba ważne też kiedy kończy mu się wyrok.To już może ktoś mądrzejszy się wypowie.

Jeżeli będę czekał w ZK na rozpatrzenie wniosku o SDE to zanim dostanę odpowiedź już wyrok mi się skończy więc to mija się z celem.
Czy złożenie dodatkowego wniosku o odroczenie wyroku pomoże?

O odroczenie wyroku nie,bo albo chcesz odroczyć karę albo chcesz ją odbywać w SDE.Złóż wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpoznania wniosku o dozór elektroniczny.Tyle że jeśli ten wniosek nie zostanie rozpatrzony do 25 stycznia to też nie zwalnia Cię z obowiązku stawienia się do ZK.

Naprawdę dziękuje za uzyskaną pomoc.

Jeszcze tylko jedno pytanie :D

Wniosek o SDE składam do tego samego sądu co dostałem wyrok?
W moim przypadku jest to:
Sąd Rejonowy dla Łódź-Śródmieście
IV Wydział Karny - Sekcja wykonania orzeczeń

Tam też składam pismo z wnioskiem o SDE?

Wniosek o SDE składasz do Sądu Okręgowego właściwego dla miejsca zamieszkania/dozoru. Przeważnie będzie to wydział Penitencjarny, choć czasem może być Karny

W sądzie okręgowym dostanę dokładne informację do jakiego sądu/wydziału mam złożyć ten wniosek?
Czy wniosek o wstrzymanie kary składam do też do sądu okręgowego?

Ostatnia edycja:
Wniosek o wstrzymanie wykonania kary składasz do wydziału wykonawczego Sądu I instancji który wydał pierwszy wyrok. Wniosek o SDE do Sądu Okregowego,jak napisał @wilkomen.

arytczak napisał:
W sądzie okręgowym dostanę dokładne informację do jakiego sądu/wydziału mam złożyć ten wniosek?
Czy wniosek o wstrzymanie kary składam do też do sądu okręgowego?

Powinni wiedzieć na numerze kontaktowym. Z reguły jest to wydział penitencjarny, ale właśnie nie zawsze. W moim przypadku jest to Wydział Karny, w którym jest sekcja penitencjarna. Albo na stronie Sądu sprawdzić, albo właśnie zadzwonić i będziesz miał pewność. A wstrzymanie to raczej do Sądu który skazał

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

Powrót