Dozór elektroniczny - wcześniejsze zwolnienie, kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Dave38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dave38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,

We wrześniu mija połowa mojej kary, którą odbywam w systemie dozoru elektronicznego.W związku z tym mam kilka konkretnych pytań, zwłaszcza, że moja sytuacja jest specyficzna

1.Przede wszystkim chciałbym wcześniej zdjąć bransoletkę, ponieważ rodzina potrzebuje wsparcia finansowego, a tutaj, w małym mieście zarabiam bardzo słabo.Moje stałe miejsce zamieszkania i czekająca praca jest w Anglii (do Polski przyleciałem specjalnie odbyć karę).I teraz wiem, że warunkowe zwolnienie to minimum 2 lata próby.Jak to jest w sytuacji kiedy chce się wyjechać od razu za granicę i czy to jakoś trzeba ująć we wniosku? W zasadzie w przypadku jeżeli by nie można było to traci to dla mnie sens, bo okres próby jest wielokrotnie dłuższy niż pozostała kara...Jeżeli nie mógłbym wyjechać to w zasadzie takie zwolnienie byłoby dla mnie wręcz niekorzystne, dlatego chciałbym mieć wcześniej jasność co do tego.
2.Ile wcześniej należy złożyć wniosek tak, żeby nie była ona rozpatrywana znacznie później niż po połowie kary i czy obowiązują mnie jakieś terminy - w sensie nie można zbyt wcześnie?
3.Czy powinienem poinformować najpierw mojego kuratora? (mam bardzo dobrą opinię u niego)

Będę bardzo wdzięczny za rozjaśnienie mi powyższych kwestii

1. Na zmianę miejsca zamieszkania musisz mieć zgodę Sądu.
2. Wniosek możesz złożyć zaraz po uzyskaniu warunkowego, wcześniej będzie bezprzedmiotowy. Sądu nie obowiązuje żaden konkretny termin na jego rozpatrzenie.
3, Ale o czym? O chęci wyjazdu z PL w przypadku uzyskania warunkowego? Jak chcesz, obowiązku takiego nie masz, ale Sąd może zwrócić się do kuratora, czy np. sprzeciwia się takiej prośbie.

AD.2:
Ja złożyłem wniosek na około miesiąc przed połową kary. Wcześniej kontaktowałem się telefonicznie z sądem, i powiedzieli ze w takich sytuacjach wyznaczają taki termin, żeby był po połowie kary.

mnow8 napisał:
1. Na zmianę miejsca zamieszkania musisz mieć zgodę Sądu.
2. Wniosek możesz złożyć zaraz po uzyskaniu warunkowego, wcześniej będzie bezprzedmiotowy. Sądu nie obowiązuje żaden konkretny termin na jego rozpatrzenie.
3, Ale o czym? O chęci wyjazdu z PL w przypadku uzyskania warunkowego? Jak chcesz, obowiązku takiego nie masz, ale Sąd może zwrócić się do kuratora, czy np. sprzeciwia się takiej prośbie.

Ja nie wiem po co się wypowiadać na forum skoro się nie ma o czymś pojęcia i wprowadzać ludzi w błąd.Co do pierwszego punktu to już się dowiedziałem, że w praktyce składa się różnie,w zależności od sądu, bo liczy się data rozprawy, a sądy są różnie obłożone.W tej sytuacji w kolejnych punktach też Ci nie dowierzam, bo najwidoczniej nie masz wiele wiedzy o prawie.

wilkomen napisał:
AD.2:
Ja złożyłem wniosek na około miesiąc przed połową kary. Wcześniej kontaktowałem się telefonicznie z sądem, i powiedzieli ze w takich sytuacjach wyznaczają taki termin, żeby był po połowie kary.

Dziękuję, i to jest jakaś wskazówka.Doprecyzuję więc pytanie - czy ma ktoś doświadczenie albo wiedzę, jaka jest praktyka w tej kwestii w sądzie w Koninie?Niestety telefonicznie nie udzielono mi odpowiedzi.Bardzo byłbym też wdzięczny gdyby ktoś się jeszcze wypowiedział jak jest z wyjazdem za granicę przy pozytywnej decyzji.

Sam też, żeby być przydatnym, napiszę zaraz temat w kwestii praktycznych kwestii odbywania kary w systemie SDE.Zainspirowało mnie do tego wprowadzanie w błąd przez użytkownika mnow8 oraz mnóstwo właśnie podobnie bzdurnych i wprowadzających w błąd wypowiedzi, które miałem okazję przeczytać w tematach o SDE.

Dave38 napisał:
Ja nie wiem po co się wypowiadać na forum skoro się nie ma o czymś pojęcia i wprowadzać ludzi w błąd.Co do pierwszego punktu to już się dowiedziałem,

Po co pytać na forum skoro się nawet nie umie sprecyzować zarzutu?
Co do pierwszego punktu to przeczytaj sobie kodeks karny wykonawczy - część dotyczącą warunkowego przedterminowego zwolnienia. Choćby art. 159.

Swoją drogą argument na wpz - "za mało zarabiam, muszę wyjechać" - sąd wyśmieje. Ale co tam, sędzia też potrzebuje nieco uśmiechu.

forg napisał:
Po co pytać na forum skoro się nawet nie umie sprecyzować zarzutu?
Co do pierwszego punktu to przeczytaj sobie kodeks karny wykonawczy - część dotyczącą warunkowego przedterminowego zwolnienia. Choćby art. 159.

Swoją drogą argument na wpz - "za mało zarabiam, muszę wyjechać" - sąd wyśmieje. Ale co tam, sędzia też potrzebuje nieco uśmiechu.
Tylko, że ludzie literalnie składają wcześniej wnioski, dostają zwolnienia i są na to setki przykładów, można zadzwonić do sądu i często sami Ci to powiedzą, także Twoja teza jest do śmieci, jak i automatycznie reszta postu skoro od początku się mylisz to nie wiadomo jak z resztą.

Mowa o Twoim pierwszym pytaniu. Tam jest o zmianie miejsca pobytu na warunkowym. A nie o terminie składania wniosku.

forg napisał:
Mowa o Twoim pierwszym pytaniu. Tam jest o zmianie miejsca pobytu na warunkowym. A nie o terminie składania wniosku.

To przeczytaj może mój punkt pierwszy w pytaniu.Co do tego, co sąd wyśmieje a co nie to już się w moim przypadku naczytałem na tym forum podczas starań o SDE i ani jedna rzecz się nie sprawdziła z tych co miały być wysmiane

Powrót