Dozór kuratora sadowego

• Autor wątku Autor wątku esio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
esio

esio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
skończył mi się dozór kuratora z dniem upłynięcia kary w zawieszeniu
Na czas dozoru nałożono obowiązek naprawienia szkody w części na rzecz poszkodowanej kwoty ...i tego nie rozumiem
W sadzie zadeklarowałem kwoty wpłat comiesięcznych na co zgodził się sad i powódka ale całość nie jest jeszcze spłacona zostało by jeszcze 6 rat na całkowita spłat wiec co mi grozi?
Dzieki

W mojej ocenie nie grozi niczym. Najwyżej postępowaniem cywilnym lub od razu komornikiem.

Dokladnie, tak jak mowi chrisklein jest jeszcze pol roku czasu sadowego i przez ten okres kurator moze wystapic o odwieszenie kary. Tak wiec czy chcesz czy nie chcesz masz jeszcze pol roku czasu z kuratorem.

Jesli bedziesz regularnie splacal, to nic Ci nie powinnno grozic.

esio napisał:
skończył mi się dozór kuratora z dniem upłynięcia kary w zawieszeniu
Na czas dozoru nałożono obowiązek naprawienia szkody w części na rzecz poszkodowanej kwoty ...i tego nie rozumiem
W sadzie zadeklarowałem kwoty wpłat comiesięcznych na co zgodził się sad i powódka ale całość nie jest jeszcze spłacona zostało by jeszcze 6 rat na całkowita spłat wiec co mi grozi?
Dzieki

Panowie nie wprowadzajcie kolegi w błąd terror sądowy dopiero się zacznie. Może i nie musi ale w 99.9% musi a czemu to dość proste.

To że okres zawieszenia wyroku się skończył nie oznacza jeszcze świętego spokoju, od kiedy odkryłem portal na którym są rejestry sądowe przestałem być taki spokojny o swój los czemu?

Wyrok w zawieszeniu się skończył super ale Krajowy rejestr Karny dla swojej ewidencji wysyła zapytanie czy skazany wywiązał się z nałożonych środków kompensacyjnych co może spowodować postępowanie odwieszające aby nie być gołosłownym

Zrzut-ekranu-2023-03-22-o-11-54-18.png

Tu jest zdjęcie z KRK - udostępnił bym także wiadomość sprawdzającą wysłaną z automatu do sądu który mnie skazał. Co to spowodowało wizytę kuratora i kurator kazał mi dać informacje czy spłacam, czy pracuje.

Pracuje zawodowo i spłacam to mnie uratowało przed odwieszeniem, ale gdybym przez 3 lata nie robił absolutnie nic w tym kierunku pudło murowane.

Zadzwoniłem do KRK zapytać się czemu takie pismo trafiło do sądu a to mi Pani na to po ostatnich zmianach prawa jest to postępowanie sprawdzające czy skazany się wywiązuje i KRK przypomina sądowi o tym.

Tak jak pisalem, po zakonczeniu czasu proby (zawieszenie wyroku) jest jeszcze pol roku okresu Sadowego. Przez ten okres Kurator moze wystapic o odwieszenie wyroku. Tak sami Sad moze to zrobic.

Jak minie pol roku od konca zawieszenia wyroku, to juz nic nie moga Ci zrobic w zwiazku z tym wyrokiem. Jeszcze zawieszenie bylo na 2 lata, to Twoj okres proby wynosi 2,5 roku.

Staram sie nie wprowadzac w blad i tego nie robie.

Wieprzek napisał:
Panowie nie wprowadzajcie kolegi w błąd terror sądowy dopiero się zacznie. Może i nie musi ale w 99.9% musi a czemu to dość proste.

To że okres zawieszenia wyroku się skończył nie oznacza jeszcze świętego spokoju, od kiedy odkryłem portal na którym są rejestry sądowe przestałem być taki spokojny o swój los czemu?

Wyrok w zawieszeniu się skończył super ale Krajowy rejestr Karny dla swojej ewidencji wysyła zapytanie czy skazany wywiązał się z nałożonych środków kompensacyjnych co może spowodować postępowanie odwieszające aby nie być gołosłownym

Zrzut-ekranu-2023-03-22-o-11-54-18.png

Tu jest zdjęcie z KRK - udostępnił bym także wiadomość sprawdzającą wysłaną z automatu do sądu który mnie skazał. Co to spowodowało wizytę kuratora i kurator kazał mi dać informacje czy spłacam, czy pracuje.

Pracuje zawodowo i spłacam to mnie uratowało przed odwieszeniem, ale gdybym przez 3 lata nie robił absolutnie nic w tym kierunku pudło murowane.

Zadzwoniłem do KRK zapytać się czemu takie pismo trafiło do sądu a to mi Pani na to po ostatnich zmianach prawa jest to postępowanie sprawdzające czy skazany się wywiązuje i KRK przypomina sądowi o tym.

Przyhamuj trochę...
Tak jak pisalem, po zakonczeniu czasu proby (zawieszenie wyroku) jest jeszcze pol roku okresu Sadowego. Przez ten okres Kurator moze wystapic o odwieszenie wyroku.
To nie jest prawdą, bo z dniem zakończenia okresu próby czynności kuratora się kończą. To Sąd ma czas pół roku, aby ewentualnie podjąć jakąś decyzję.

Jeszcze zawieszenie bylo na 2 lata, to Twoj okres proby wynosi 2,5 roku.
Nie, to nie tak. Okres próby 2 lata, to dwa lata. Od zakończenia okresu próby Sąd ma jeszcze pół roku, żeby ewentualnie zarządzić wykonanie kary.
Żeby zobrazować - Np. koniec okresu próby to 1.02.2023r. Sąd ma zatem czas do 1.08.2023r. żeby zarządzić wykonanie kary. Ale tylko z uwagi na przesłanki, które nastąpiły do dnia 1.02.2023r. Czyli popełniasz przestępstwo w dniu 1.01.2023r. ( w okresie próby ), wyrok zapada po zakończeniu okresu próby - Sąd może zarządzić karę, jeśli zmieści się w czasie do 1.08.2023r. Ale, jeśli popełnisz przestępstwo w dniu 02.02.2023r., to Sąd nie może zarządzić wykonania kary, ponieważ przestępstwo zostało popełnione po okresie próby....
Pozdrawiam

Drogi mnow8

Masz racje z tym okresem proby. Sytuacje, ktora kiedys mielismy z klientem byla wlasnie taka, ze klient popelnil przestepstwo wlasnie w okresie proby, ale cala sprawa toczyla sie wlasnie po zakonczeniu okresu proby w tym extra pol roku.

Dla uscislenia, to nie jestem prawnikiem tylko bardzo scisle wspolpracuje z kancelaria prawna oraz pomagalismy przy kalibracji i innych czynnosciach zwiazanych z SDE. Bardziej znam sie na aspektach technicznych tych urzadzen.

mnow8 miał chęć i cierpliwość to wyjaśnić ja krowie na miedzy , nic dodać nic ująć, to że ktoś tego nie che przyjąć do wiadomości to już jego sprawa. Sąd nie może działać wbrew obowiązującemu prawu bo każdy średnio rozgarnięty adwokat by to zauważył i decyzje z tych powodów zaskarżył.

Podobno okres próby wydłużyło się do roku ale dzięki wszystko w tym temacie

esio napisał:
Podobno okres próby wydłużyło się do roku
chyba mylisz pojęcia , okres próby może trwać nawet 5 lat ( w szczególnych okolicznościach) , przeważnie trwa 2 lata

Powrót