Dozór kuratora

• Autor wątku Autor wątku nikon_on
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikon_on

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Czy w czasie kiedy osoba jako wyrok w sprawie karnej ma mi. dozór kuratora ma prawo do wglądu w swoją teczkę i uzyskania odpisu raportów ze spotkań?

Moim zdaniem skazany jako strona postępowania wykonawczego ma takie prawo.

[cytat="Yossarian":11vlqi2o]Moim zdaniem skazany jako strona postępowania wykonawczego ma takie prawo.[/cytat:11vlqi2o]
Napisałem o tym ponieważ w moim przypadku w teczkę mogłem zajrzeć (ale niechetnie kurator do tego podchodzil, dopiero kiedy wspomnialem o 156 kpk zgodzil sie), ale odmówił wydania odpisu i dlatego mam problem z interpretacja tego artykulu. Dodam, ze w raportach nie bylo zadnych nazwisk.

[cytat="Yossarian":m8yneomc]Moim zdaniem skazany jako strona postępowania wykonawczego ma takie prawo.[/cytat:m8yneomc]

Teoretycznie tak w praktyce jest z tym roznie zalezy za co jest zasadzany kurator itp.

[cytat="GAMBIWAW":3ope71k1]
Teoretycznie tak w praktyce jest z tym roznie zalezy za co jest zasadzany kurator itp.[/cytat:3ope71k1]

a możesz wskazać podstawę prawną tego twierdzenia ?

Powiem tak podstawa podstawa u mojego kolegi byla taka sytuacja ze mial kuratora za pobicie policjanta (i dobrze mu tak) dostal kuratora i wyrok w zawieszeniu i jak chcia zajrzec w swoja teczke to wlasnie kurator odmowil i powiedzial ze moze ale nie musi bo takie jest prawo.

[lex:obr4tthf]kodeks postępowania karnego
Art. 156 § 1 Stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom.[/lex:obr4tthf]

Odświeżam temat, kurator udostępnił teczkę, ale jeśli chodzi o odpis to tylko za zgoda Prezesa Sądu. Chcę się przygotować, czy Prezes Sądu może odmówić wykonania odpisu i na jakiej podstawie? W momencie kiedy nie dostanę odpisu, mogę żądać pisemnego wyjaśnienia?
Rozmawiałem z innymi kuratorami, ale opinii i interpretacji art. 156 KPk było tyle, ile zapytanych osób.

Skazany ma wgląd do akt sprawy i do raportów jakie składa kurator Sądowi, ale nie ma obowiązkowego wglądu do akt podręcznych kuratora . Art. 156 mówi o aktach sprawy sądowej. Akta kuratorskie , a akta sprawy to dwie różne rzeczy.

A może mi ktoś napisze co się dzieje z teczką kiedy kończy się dozór?

Teczkę dozoru dołącza się do akt głównych sprawy w sądzie.

@kadi a gdy sie konczy dozór kuratora +okres zawieszenia + okres sądowy czyli 6 miesięcy co dzieje sie z taką teczką??? czy dalej jest dołączzana do akt???? ( jakich akt?? przecierz uległy zatarciu z mocy prawa :lol: )

pytam dlatego iz spotkałem się z takimi praktykami w więzieniu ze trzymali akta człowieka prawie 30 lat choć powinny one ulec zatarciu!.. osobiscie gdy przenosiliśmy archiwum ZK spotkałem sie z aktami goscia który tam siedział w 1957 roku!! :o

więc jak mi teraz wytłumaczysz te powszechne prawne bzdety o zatarciu skazania?????

[cytat="belial":3jjwkqxd]@kadi a gdy sie konczy dozór kuratora +okres zawieszenia + okres sądowy czyli 6 miesięcy co dzieje sie z taką teczką??? czy dalej jest dołączzana do akt????[/cytat:3jjwkqxd]

Tak

[cytat:3jjwkqxd]( jakich akt?? przecierz uległy zatarciu z mocy prawa :lol: )[/cytat:3jjwkqxd]

Nie wiem jak Ty ale ja o zatarciu akt nie słyszałem ;)

[cytat:3jjwkqxd]więc jak mi teraz wytłumaczysz te powszechne prawne bzdety o zatarciu skazania?????[/cytat:3jjwkqxd]

Mam wrażenie, że po prostu źle rozumiesz czym jest zatarcie skazania...

tak . ale jak tylko wjeżdzasz do danego więzienia i stajesz na komisję penitencjarną to od razu wykopują ci twoje skazanie 30 lat wstecz ze swoich akt , a powinieneś juz być w tym czasie NIEKARANY!! chyba mam rację , czyż nie??? chyba zatarcie skazania równa sie ZNISZCZENIU WSZYSTKICH DOKUMENTÓW ( DOWODÓW ) twojej karalnosci ?? zgadza sie?? to dlaczego dany ZK trzyma twoje akta w nieskonczoność?? to juz chyba niezgodne z prawe skoro twoje skazanie uległo zatarciu tak????

Jeszcze nie rozumiecie , że akta podręczne kuratora to co innego niż teczka dozoru !
Czy policja dołącza do akt sprawy Teczkę operacyjnego rozpoznania?

[cytat="belial":2uqymaxo]zatarcie skazania równa sie ZNISZCZENIU WSZYSTKICH DOKUMENTÓW ( DOWODÓW ) twojej karalnosci ?? zgadza sie?? [/cytat:2uqymaxo]

Nie zgadza się. W przypadku akt sądowych zatarcie skazania nie ma wpływu na termin ich zniszczenia. Niektórych akt spraw w ogóle nie niszczy się - np spraw o przestępstwa wymienione w rozdziałach XVI, XVII, XXIV, XXXI kodeksu karnego lub art. 140,256,257, 258 k.k.

[cytat="belial":nzmpfinr]a powinieneś juz być w tym czasie NIEKARANY!! [/cytat:nzmpfinr]

To zależy od okoliczności. Jeżeli zanim zatarło się pierwsze skazanie, skazano Cię po raz kolejny, to pierwsze skazanie się zaciera dopiero razem z owym następnym. W ten sposób są w obiegu karty karne sięgające w swej treści np. do lat siedemdziesiątych ub. wieku. (zob. art. 108 k.k.)

[cytat:nzmpfinr]chyba zatarcie skazania równa sie ZNISZCZENIU WSZYSTKICH DOKUMENTÓW ( DOWODÓW ) twojej karalnosci ?? zgadza sie?? [/cytat:nzmpfinr]

Nie. Zatarcie skazania nie oznacza niszczenia akt sprawy.

Powrót