dozór nad nieruchomością i inne sposoby zabezpieczenia spadku

• Autor wątku Autor wątku portokal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

portokal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie.
Jestem uczestniczką sprawy o nabycie spadku, w tym nieruchomości. Testatorka powołała mnie do spadku poprzez testament. Sprawa trwa już 3 lata a osoby zamieszkujące nieruchomość i tam zameldowane (syn testatorki powołany do spadku z ustawy i jego syn) demolują dom, nie płacą żadnych opłat w wyniku czego odcięto prąd, gaz, wodę. Wyprzedają też inne elementy spadku.
Chcę wnieść wniosek o zabezpieczenie spadku - sprawa się przeciąga i obawiam się że w wypadku uznania testamentu otrzymam ruderę. I tu moje pytanie - jak konkretnie wygląda dozór nad nieruchomością? Kto go sprawuje? i do czego mają wtedy prawo osoby zameldowane a niszczące nieruchomość? Czy ważne jest to, że w chwili śmierci testatorki był prąd, gaz, woda i ogólnie dom nadawał się do zamieszkania "od już", a mieszkańcy doprowadzili do sytuacji, że korzystanie z nieruchomości będzie wymagało dużych nakładów finansowych?(konkretnie chodzi o to, czy będzie brany pod uwagę stan obecny czy ten z chwili śmierci testatorki)
Też ogólne pytanie o zabezpieczenie spadku. Pomiędzy pierwszą a drugą rozprawą na wniosek sądu podałam spis rzeczy cennych należących do testatorki a stanowiących spadek (w tym nieruchomość i np. antyczne meble, do tego spisu żadna ze stron nie miała zastrzeżeń. Czy w wypadku zabezpieczenia spadku ten spis może być brany pod uwagę czy będzie brany stan aktualny?

Powrót