Dozór policyjny a egzekwowanie.

• Autor wątku Autor wątku Tomek_Lukow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek_Lukow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Sąd postanawia
1. Na podstawie art. 250 § 2 kpk w zw. z art. 258 § 1pkt. 1 oraz § 2kpk i art. 259§ 2 kpk wniosku Prokuratora o zastosowania tymczasowego aresztowania wobec ... nie uwzględnić ;
2. Na podstawie art. 275 § 1 i 2 kpk zastosować wobec ..., syna ... urodzonego dnia ... środek zapobiegawczy w postaci dozoru policji polegający na zgłaszaniu się do właściwej ze względu na miejsce zamieszkania podejrzanego jednostki policji w każdy poniedziałek oraz piątek w tygodniu oraz zawiadamianiu wyżej wymienionej jednostki policji o zamierzonych wyjazdach i terminach powrotu.

Na Komende Powiatową Policji w... zgodnie z poleceniem sądu udałem się w poniedziałek 2 marca 2009 r. Od Panów Policjantów dowiedziałem się że nie mogą zacząc wobec mnie dozoru, ponieważ nie otrzymali wniosku z sądu. Na prośbę policjanta zostawiłem swój numer telefonu, dzięki któremu miałem zostać poinformowany o rozpoczęciu dozoru. Na komendzie stawiałem się także w piatek 6 marca 2009r, poniedziałek 9 marca 2009r, piątek 13 marca 2009r., oraz poniedziałek 16 marca 2009 r. czyli we wszytskie dni w których obowiązywał mnie dozór. Niestety w każdy z wyżej wymienionych dni usłyszałem że na Komende Powiatową Policji w ... nie dostarczono wniosku o wykonywanie dozoru i dopiero w dniu w którym wniosek taki wpłynie zostanę o tym powiadomiony.

Co mam zrobić w tej sytuacji? Czy wysłać jakieś pismo do Sądu w tej sprawie, jeśli tak to co tam napisać?

nic - kontaktować się ze swoim dzielnicowym czy dostał już postanowienie o twoim dozorze...

Najdziwniejsze w tej całej sprawie jest to że inne osoby wobec których zarządzono dozór (do jednostek w innych miastach niż moje), mają już prowadzony dozór.
Proszę o odebranie wiadomości prywatnej.

Być może będziesz musiał czekać jeszcze parę dni.
W moim przypadku faktyczny dozór zaczał się w miesiąc po zasądzeniu a postanowienie o uchyleniu dotarło w miesąc po decyzji. Wszystko dlatego że dość długo trwa korespondencja między instytucjami.
U mnie byl dodatkowy szkopul. Dostalam dozor w komendzie miejskiej ktora owego nie prowadzi. Dopiero jak zasygnalizowalam to prokuratorowi zmienil postanowienie i chodzilam na zwykly maly komisariat

Powrót