Dozwolony użytek publiczny

• Autor wątku Autor wątku pankracymaniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pankracymaniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.

Od dłuższego czasu szukam informacji na temat dozwolonego użytku publicznego w kontekście telewizyjnych programów informacyjnych, jednak w żaden sposób nie mogę rozwiać swoich wątpliwości.

A są one następujące:
Czy jeśli będę posiadał serwis internetowy, zarejestrowany jako czasopismo, będę miał prawo umieszczać w nim fragmenty wideo telewizyjnych programów informacyjnych, takich jak wiadomości czy fakty? Czy będę ponosił z tego tytułu jakieś koszty? Strona ma charakter całkowicie darmowy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Dziękuję za odpowiedź.

Art. 25.
[Wykorzystywanie utworów w wydawnictwach prasowych (w tym poprzez Internet)]

1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby;
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.

4. Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.

Czy umieszczenie na stronie wycinka programu informacyjnego (np. reportażu z wiadomości tvp albo faktów tvn na jakiś temat), a następnie opatrzenie go długim komentarzem podchodzi pod pkt 1 lit. a?

Z tego co wywnioskowałem z:
Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.

21. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w antologiach.

3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2 i 21 twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

prawo cytatu nie ma zastosowania w przytoczonym przeze mnie przykładzie, ponieważ urywek wiadomości i komentarz do niego nie jest samoistną całością, lecz zasadniczo opiera się na właśnie przytaczanym cytacie.

Moje pytania są więc następujące:
Czy mogę umieścić na stronie fragment programu informacyjnego (tylko takiego jak fakty tvn lub wiadomości tvp), powołując się na art. 25, podpunkt 1, lit. a, a następnie opatrzyć go obszernym komentarzem?
Czy nie będę musiał za to płacić, przy założeniu, że serwis jest całkowicie darmowy?

Pozdrawiam.

pankracymaniek napisał:
Czy mogę umieścić na stronie fragment programu informacyjnego (tylko takiego jak fakty tvn lub wiadomości tvp), powołując się na art. 25, podpunkt 1, lit. a, a następnie opatrzyć go obszernym komentarzem?
myślę, że tak, pamiętając jedynie, że punkt ten mówi wyraźnie o sprawozdaniach. Natomiast punkt c) mówiący o wypowiedziach reporterskich obłożony jest już opłatą na rzecz autora wypowiedzi. Powstaje więc podstawowa sprawa kwalifikacji stosowanego cytatu - czy będzie to sprawozdanie czy też relacja reporterska lub inny rodzaj komunikatu. Trzeba tu uważać i rozważnie podejmować działania.
Czy nie będę musiał za to płacić, przy założeniu, że serwis jest całkowicie darmowy?
zauważ, że ustawa zasadniczo nie różnicuje w takim przypadku celów działania wydawnictwa w którym cytat jest zamieszczany - czy jest to działalność komercyjna czy też jakakolwiek inna. Różnica pojawia się dopiero przy odpowiedzialności za naruszenia praw autorskich - w przypadku naruszeń o charakterze komercyjnym - kary są zwykle zwiększane.

Powrót