Dożywocie a zachowek???

• Autor wątku Autor wątku lukas63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas63

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 238
Witam
Mam taką sprawę. Mój tato chcą obejść w jakiś sposób zachowek (moja babcia chce jemu darować nieruchomość - jest to jej jedyny majątek). Jak wiadomo przy darowiźnie czy spadku nie da się tego zrobić i trzeba zapłacić.

Czy zatem jeżeli zrobiłoby się umowę dożywocia to daną nieruchomość nie będzie liczona do masy spadkowej i w tym wypadku nie trzeba będzie płacić w ogóle zachowku dla rodzeństwa mojego ojca???

I jeszcze pytanie : jakie są koszty umowy dożywocia? ile u notariusza? czy płaci się PCC ? i ile? (są może jakieś zwolnienia do jakiejś kwoty ze względu na to ze to bliska rodzina?

Z góry dzięki za odpowiedź

Temat dotyczacy skutków dozywocia byl notorycznie opisywany na forum.
Prosze poszukac.

Dozywocie nie dolicza sie do masyt spadkowej przy ustalaniu zachowku

Dzięki - już znalazłem :)

Teraz jeszcze jeden problem - rodzice mieszkają w mieszkaniu komunalnym a jak wiadomo jeżeli ktoś nabędzie nieruchomość lokalową to albo musi sprzedać nabytą nieruchomość lokalową albo wyprowadzić się z mieszkania komunalnego.

De facto umowa dożywocia sprawi, że rodzice będą właścicielami nieruchomości lokalowej (moim zdaniem nie w pełnym zakresie - jakby ograniczone prawo własności - ze względu na to, że ktoś inny będzie tam zamieszkiwał i korzystał z mieszkania).

Zatem czy przy umowie dożywocia rodzice będą musieli wyprowadzić się z mieszkania komunalnego czy nie????

Do lokalu komunalnego Pana rodzicom nie przysluguje prawo wlasnosci.

Umowa dozywocia polega na przeniesieniu wlasnosci lokalu w zamina za swiadczenia. Dlatego rodzice musza byc wlascicielami jakiegos lokalu a nastepnie przeniesc jego wlasnosc na Pana. Pan zobowiaze sie do utrzymyania ich do konca zycia.

Widzę, że zaszło nieporozumienie :)

Moja babcia zrobiła testament (nieruchomość w której mieszka babcia zostaje przypisana w testamencie mojemu ojcu - jest to jedyny majątek mojej babci).
Aby obejść zachowek dla rodzeństwa mojego ojca - mój ojciec chce zawrzeć umowę dożywocia z moją babcią (czyli mój ojciec ze swoją matką). Wcześniej babcia będzie musiała unieważnić testament.

Jest jednak problem ojciec zajmuje teraz mieszkania komunalne - czy zatem jeżeli zawrze umowę dożywocia (zostaje właścicielem nieruchomości babci) to będzie musiał opuścić lokal komunalny - bo Urząd miasta przeczepi się, że ma nieruchomość lokalową otrzymaną od babci w umowie dożywocia??

Powrót