L
lorenko
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Dzień Dobry, Moja Mama posiada zapisaną w Akcie Notarialnym dożywotnią służebność osobistą całego domu i ogrodu. Dotychczas opiekę sprawował syn mający pełnomocnictwo do emerytury. Opieka była na wzorowym poziomie. Jednak wnuk tej osoby bezpodstawnie doniósł na syna na Policję jakoby nie sprawował należytej opieki od maja 2024 do października 2024 bez żadnych dowodów, złośliwie podczas gdy sam nie odwiedził Babci ani raz od 15 lat do 14.10. 2024. Prokuratura odmówiła wszczęcia dochodzenia wobec braku podstaw. Wnuk korzystając ze stanu Babci 91 lat przepisał emeryturę do innego banku i o od 12.2024 ja pobiera. Zmienił zamek, utrudnia mi kontakt z Mamą która nie świadoma tej sytuacji do mnie dzwoni w każdej sprawie o pomoc. Wnuk zapełnia lodówkę żywnością i odwiedza ją krótko wieczorami. Czasem śpi tam pomocnik wnuka 20 letni który kiedyś kazał mi opuścić dom bo on tu mieszka i nie życzy sobie moich wizyt. Dzielnicowy nic z tym nie zrobił, powiedział że mam prawo odwiedzać Mamę ale jak sobie właściciel nie życzy to on nie poradzi. Czy w świetle zapisu o dożywociu wnuk nie powinien zapewniać opieki i opłat z własnych środków ? jest to skomplikowane https://pricer.pl/blog/sluzebnosc-mieszkania/