Dożywotnie płacenie kar UFG?

• Autor wątku Autor wątku Marski11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marski11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!Czy organ administracyjny może wskazać na sytuacje patową i nie przyjąć zgłoszenia zbycia auta?Chodzi o to że auto sprzedane było na dowodzie miękkim,okazało się że zbyć takiego pojazdu nie można,kazali wypisać wniosek o uchylenie rejestracji aby auto powróciło do stanu przed rejestracją tymczasową,ale zażądali tablic i dowodu tymczasowego a z racji tego że z kupującym nie mam kontaktu nie jestem w stanie tego dostarczyć...koło się zamyka
*Pytanie nr.1 czy urząd nie powinien wskazać co w takiej sytuacji zrobić?
*Pytanie nr.2 czy jest sens teraz zadzwonić do UFG i wyjaśnić całą sytuacje oraz podać dane nabywcy?
*Pytanie nr.3 czy jest sens pisać wniosek że nie moge dostarczyć tych tablic?
*Pytanie nr.4 czy jak wyżej napisałem może te auto widnieć na mnie juz dożywtnio i ne będe miał żadnych podstaw do odwołania się od kar z UFG,skoro jedyne ważne dokumenty to te zaewidencjonowane przez WK?
na innym forum czytałem że ktoś dał kupującemu upoważnienie i podbili mu papiery z pieczątką zbycia...nie wiem na ile to może być prawda.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Jest sens skontaktowac sie z kupujacym. On bedzie mial podobny problem wkrotce. Obecnie jezdzi na tablicach ktore zostaly anulowane.

Problemem jest to że kupujący oddał podobno to auto komuś z kim kontaktu nie ma w ogóle i nie wiem co robić...

W przypadku złożenia wniosku o rejestracje pojazdu, z urzędu dokonano czasowej rejestracji pojazdu wydając czasowe pozwolenie (to nie jest dowód rejestracyjny). Do momentu zakończenia procedury związanej z rejestracją pojazdu, której zakończenie kończy się w momencie wydania decyzji o rejestracji pojazdu i wydaniu dowodu rejestracyjnego NIE MOŻĘ nastąpić zmiana właściciela, gdyż w przypadku sprzedaży pojazdu, decyzja o rejestracji staje się bezprzedmiotowa i NALEŻY umorzyć postępowanie w sprawie rejestracji (w takim przypadku należy złoży podanie o umorzenie rejestracji, zwróci oznaczenia pojazdu i przywróci pojazd do stanu przed rozpoczęciem procedury związanej z rejestracją pojazdu).

1. Wskazał, należy złożyć podanie o umorzenie rejestracji pojazdu.
2. Jeżeli pojazd jest dopuszczony do ruchu należy ubezpieczenie opłacać, inną kwestią jest to że pojazd został dopuszczony do ruchu niezgodnie z obowiązującymi przepisami (z chwilą zakończenia terminu ważności pozwolenia czasowego, pojazd nie może poruszać sie po drogach)
3. Oznaczenia pojazdu musi Pan zwróci, jeżeli nie posiada Pan pojazdu to jest Pan w patowej sytuacji.
4. Dokładnie tak. Nieznajomość przepisów prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.

Rozumiem że człowiek popełnia błędy ale to się wydaję aż nielogiczne,że nie da rady tego w żaden sposób odkrecić,bo płacić po 5 tyś. co roku i chodzić po sądach to horror,póki co sprawę przekazałem mojemu prawnikowi,on stwierdził że uda się do wydziału komunikacji w swoim mieście(które jest obok) i spróbuję coś z tym zrobić,czy rozmowa z naczelnikiem wydziału możę tu coś zmienić?Przecież prawo powinno być dla ludzi.Jestem przerażony tym faktem.

Sprawa załatwiona!Byłem w WK umorzyli rejestracje i będa kontaktować się z kupcem który jest na umowie kupna-sprzedaży,nie musiałem też oddawać wspomnianego dowodu tymczasowego i tablic.

Odda je kupujacy. Obecnie posiada je nielegalnie.

Zgadza się,myślę że z tego tytułu będzie miał też duże problemy gdyż on auta już nie posiada,nie ma papierów ani nic,bo ''komuś'' jak twierdzi oddał za długi,czy to znacz że skoro auto już teraz ciąży na nim a on nie posiadając niczego fizycznie będzie w patowej sytuacji,co z UFG?

Skoro ",oddal" to ma umowe itd. Zglosiles sprzedaz w TU? Bo narazie to oni moga uwazac ze Ty jestes wlascielem...

Sprawa trwała dość długo do TU zgłosiłem ponad miesiąc temu,teraz dopiero przyjęli mi w WK,on nie ma umowy bo podarł,nie pytaj dlaczego,właśnie dlatego był problem z nim bo nie miałem jak odebrać tych dokumentów na szczęście w WK nie chcieli ich dzisiaj...

To trzymaj swoja umowe, kiedys moze sie przydac.

Umowe mam jest nie podbita co mnie zdziwiło i gdy zapytałem powiedzieli że nie trzeba,natomiast dostałem dokument potwierdzający umorzenie rejestracji...

Powrót