Dożywotnik sprowadził osobę do zamieszkania.

• Autor wątku Autor wątku 2Aniaaaaa2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2Aniaaaaa2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Kilka lat temu nabyłam nieruchomość na podstawie umowy dożywocia. Umowa jasno wskazuje że powinnam przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienie, ubranie, mieszkanie, światło i opał oraz zapewniać mu odpowiednią pomocy i pielęgnowania w chorobie. Nie ma zapisu służebności. Pozostawiłam dom do dyspozycji dożywotnika ( nie jestem już w stanie mieszkać razem), ale robię wszystkie opłaty, zapewniam palenie w piecu ( czy muszę palić w piecu, czy wystarczy że kupię opał?), robię zakupy . Dożywotnik robi wszystko żeby odebrać nieruchomość, była sprawa o rozwiązanie przedmiotowej umowy, jednakże z uwagi na nieopłacalne przez dożywotnika kosztów postępowanie umorzono. Dożywotnik oczekuje gotowania, sprzątania, pieniędzy na paliwo, pomimo że jest w pełni sprawny fizycznie. Czy ma do tego prawo? Aktualnie bez mojej zgody u dożywotnika zamieszkała osoba, którą tak naprawdę teraz ja utrzymuje gdyż rachunki za media wzrosły. Czy mogę tę osobę wyprosić z domu? . Ponadto od osób trzecich dowiedziałam się że dożywotnik chciał wynająć część domu. Co robić? Jakie kroki podjąć , żeby dożywotnik zaprzestał takich działań? Czy mogę sądowo zarządać badań psychiatrycznych dożywotnika? Sytuacja powoli mnie przerasta.

2Aniaaaaa2 napisał:
czy muszę palić w piecu, czy wystarczy że kupię opał?
2Aniaaaaa2 napisał:
Dożywotnik oczekuje gotowania, sprzątania, pieniędzy na paliwo, pomimo że jest w pełni sprawny fizycznie. Czy ma do tego prawo?
Wszelkie Pani obowiązki określa umowa dożywocia a jeżeli nie zawwiera zapisów to trzeba odwołać się do ustawy. Wszelkie działania na rzecz dożywotnika przekraczające w/w obowiązki to już pani dobra wola i w każdej chwili może Pani zaniechać ich wypełniania.
2Aniaaaaa2 napisał:
Czy mogę tę osobę wyprosić z domu?
Tak, to właściciel decyduje, kto korzysta z jego nieruchomości. Dożywotnik nie może podejmować w tym zakresie decyzji sprzecznych z wolą właściciela.
2Aniaaaaa2 napisał:
Ponadto od osób trzecich dowiedziałam się że dożywotnik chciał wynająć część domu. Co robić? Jakie kroki podjąć , żeby dożywotnik zaprzestał takich działań?
Taka umowa nie tworzy po stronie najemcy tytułu prawnego do zamieszkiwania w nieruchomości a dożywotnik naraża się na roszczenie odszkodowawcze od najemcy a także na zarzut oszustwa. Taki najemca może zostać zobowiązany do opuszczenia mieszkania na skutek Pani pozwu jeżeli zajmie nieruchomość.
2Aniaaaaa2 napisał:
Czy mogę sądowo zarządać badań psychiatrycznych dożywotnika?
Tylko w toku ewentualnego postępowania czy to cywilnego czy to karnego jeżeli ma związek z prowadzoną sprawą (generalnie w sprawie karnej ma gdyż decyduje o odpowiedzialności karnej).
2Aniaaaaa2 napisał:
Sytuacja powoli mnie przerasta.
Nieruchomość obciążoną dożywociem można zbyć, można także wynająć jeżeli da się to pogodzić z zakresem dożywocia.

Powrót