dręczenie przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku tereska79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tereska79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Moim problemem jest firma ULTIMO z Wrocławia. W dziwny sposób próbują wyegzekwować należności. Pani dzwoni natrętnie i prowadzi rozmowę w taki sposób, żeby mnie tylko zastraszyć i wywrzeć na mnie uczucie strachu. To jednak byłoby nic i nie pisałabym tu nawet, ale ta Pani przeszła samą sobie. Okazało się że zadzwoniła do mojej bratowej ( mieszkamy w sąsiedniej wsi ) i poinformowała w dziwny sposób, żebym ja się z nią kontaktowała. Do końca nie wiem co dokładnie powiedziała na mój temat bratowej, ponieważ nie żyjemy w najlepszych stosunkach. Boję się że ta "zaradna" Pani z ULTIMO obdzwoniła pół mojej wsi i próbowała tą swoją dziwną metodą zastraszyć mnie ? Chciała mi pokazać, że jak się nie dostosuję do jej wymagań i nie wpłacę 5tys. do końca miesiąca to cała wieś się dowie ? Nie wiem na prawdę co ta Pani powiedziała mojej bratowej, ale sam fakt że posunęła się do takiego telefonu jest chyba jakimś naruszeniem ich praw ? Co mogę z tym zrobić ? Skąd mam wiedzieć, czy nie zrobi tego ponownie i do kogo pozwoliła sobie jeszcze wydzwaniać ? Tak się składa że bratowa ma nazwisko na literę W i jedyne co przychodzi mi do głowy, to że obdzwoniła z książki telefonicznej całą listę począwszy od A. Jak mogę teraz załatwić tę sprawę ? Proponowałam Pani z ULTIMO przykładową ratę , którą jestem w stanie co miesiąc wpłacać, ale ona żądała tych 5 tys. Czy ja mogę cokolwiek w tej sprawie jeszcze zrobić ? załamała mnie jej metoda i sposób w jaki do mnie podeszła. Bardzo proszę o poradę.

tak,
1. zgłosić sprawę na policję i zgłosić popełnienie przestępstwa(stalking),
2. zgłosić sprawę do Urzędu ochrony konkurencji i konsumentów - praktyki niezgodne z prawem, zastraszanie,udostępnanie danych osobom trzecim itp
3.zgłosić sprawę do GIODO - naruszenie ochrony danych osobowych

Serdecznie dziękuję za poradę. Tak też zrobię. Mam nadzieję, że uda mi się to jakoś rozwiązać. W razie problemów będę pisać ponownie :-)
Pozdrawiam

Witam ponownie
Chciałabym ponownie zadać dręczące mnie pytanie. Jeśli osoba pracuje na umowę zlecenie, czy komornik ma prawo zabrać 100% pensji i dodatkowo zablokować konto tej osobie ? Przecież to jest pozostawienie kogoś bez środków do życia. To bardzo pilna sprawa więc proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Jeżeli dochody z umowy zlecenia stanowią jedyne dochody dłużnika, maja być traktowane tak samo, jak dochody z umowy o pracę. Jeżeli jest do dochód dodatkowy, może być zajęty w 100%.
Zajęcie konta bankowego jest jak najbardziej zgodne z prawem. Środki na koncie tracą swój charakter, więc w przypadku środków niezbędnych ("pozostałości" po zajęciu pensji, renty, emerytury) i wolnych od zajęcia (alimenty) nie należy przyjmowac ich na konto. Najlepiej odbierać osobiście lub dostawać przekazem pocztowym.
Pisano o tym wszystkim wielokrotnie.

Powrót