DRK Niemiecki Czerwony Krzyż

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama65

Stały bywalec
Odpowiedzi
455
Do Pogodniak:
Witaj, czy wiesz moze, jak długo czeka się standard na jakąkolwiek odpowiedz z DRK?
Wniosek wysłałam w październiku 2012...a jak dzwonie, to Pan odpowiedzialny za wniosek jest chory.
Co mam robic? Jak długo TY czekałes?
Pozdrawiam

Ja czekałem około dwóch miesięcy warto było bo znaleźli różne informacje które dużo wniosły do pozytywnie rozpatrzonej sprawy

Witaj, dawno Cie nie było...dziękuję Ci za odpowiedz. Nie ma nigdzie porównania okresu oczekiwania w tej instytucji. Ale u mnie to juz 6 miesiac trwa.....i czekam.
Ale jutro zadzwonie w takim razie.
Napisałes, ze duzo pozytywnego wniosło do sprawy...czy DRK posiada jakies dokumenty przodka?
Serdecznie Cię pozdrawiam

W moim przypadku potwierdzili wiele faktów. Osobistych dokumentów to może nie ale... To gdzie mieszkał na terenie niemiec dokładnie ulica numer itp, gdzie pracował, to że mój pradziadek złożył w 1945 wniosek do DRK z prośbą o odszukanie swojej rodziny dzieci, żony itp. w odpowiedzi były też imiona i nazwiska sióstr i braci pradziadka o których wcześniej np. nie wiedziałem bardzo dużo informacji z których następnie od kłębka do kłębka aż do celu

Witaj, dzięki za odpowiedz. Dzis dzwoniłam. Maja zbadac sprawe , dlaczego tak długo czekam i mi zadzwonią. Tak ze, znow czekam....byle by ten telefon nie był za 7 miesiecy, hi, hi.
A tak na powaznie, to czekam na cokolwiek, co maja o moim dziadku.
Pozdrawiam

Ja z Czerwonym Krzyzem mialem do czynienia pod koniec lat 90-tych, kiedy w mediach pojawila sie wiadomosc, ze ruscy przekazali Niemcom reszte dokumentacji dot. jencow wojennych, ktorzy zmarli w Rosji.

Wtedy DRK dosyc szybko odpisal

Witaj raz jeszcze. Własnie dostałam e-mail, ze wczoraj przesłali odpowiedż do Polskiego Czerwonego Krzyża.
Nie wiem co to znaczy...a dlaczego nie do mnie? Podobno PCK teraz przekaże do mnie...

Ostatnia edycja:
ja otrzymałem list bezpośrednio z DRK

Mnie pomaga DRK Monachium i Pani nam wyjasniła, ze od osób prywatnych nie moga wszczac postepowania.
Musi byc zachowana kolejnosc....osoba prywatna- PCK-DRK i odwrotnie.Podobno przez te 7 mc-cy jakies zgody dyrektorów były potrzenbe. Ja nie byłam informowana o niczym.
Nie wiem zatem po co maja formularz poszukiwawczy on-line.....
Tak ze przyjedzie mi poczekac.....teraz na PCK....juz mi sie dzis nic nie chce....
A Ty Miklosz, jak wysłałes zapytanie i kiedy to było?

w 2011 i pisałem pimo odrecznie z wszystkimi danymi mojej rodziny które wówczas posiadałem imie, nazwisko, data urodzenia itp i wysłałem Poczta Polska polecony priorytet po około dwóch miesiącach przyszedł list z DRK z informacjami które wcześniej pisałem

Nie bede gdybac, tylko zaczekam, co to za odpowiedz. Jak dojdzie, to napisze.
Skoro pisales w 2011, to przeciez nie era jaskiniowa, wiec moze sie przepisy zmieniły, a formularz został, nie wiem juz co mam o tym myslec. Dodatkowo, skoro wysłali wczoraj odpowiedz, to wystarczyło emailem cos napisac. A tu na moj wyrazny telefon z nuta determinacji zareagowano. Wczesniej nikt nic nie pisał, a ja do nich co miesiac....nawet imiennie, do okreslonego pracownika. Teraz moge wam wymienic okolo 3 personalia, ktore ta sprawa sie zajmuja.

Powrót