Drobna kradzież w DE

• Autor wątku Autor wątku Gabberin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabberin

Witam, dostałam dzisiaj pismo z Niemczech ''Strafbefahl'' o nałożeniu grzywny w wysokości 10 stawek dziennych, po 10 euro każda.
Na końcu pisma piszę żeby płacić tylko po pisemnym wezwaniu (zahlen Sie bitte nur nach schriftlicher Aufforderung). Nie było tam żadnego numeru konta na które mogłabym wpłacić te pieniądze. Czy przyjdzie mi jeszcze jakieś inne dodatkowe pismo z numerem konta bądź wezwanie do zapłaty z druczkiem? BARDZO proszę o odpowiedź

odpowie ktoś? chodzi mi tylko czy po otrzymaniu ''Strafbefahl'' otrzymam listownie jeszcze jakieś dane do przelewu, polecenie zapłaty ? proszę o odpowiedź

Tak, po uprawomocnieniu się nakazu karnego (Strafbefehl) otrzymasz wezwanie do zapłaty grzywny, w którym podane będzie konto bankowe, na które będziesz mógł przelać grzywnę i koszty postępowania. Wyjaśniam, że ten nakaz karny uprawomocni się po upływie terminu do wniesienia sprzeciwu, a termin ten (jak mogłeś przeczytać w pouczeniu) wynosi 14 dni. Odczekaj więc upływu tych 14 dni, licząc od dnia doręczenia, i oczekuj pisma, w którym zostaniesz poinformowany, ile konkretnie i na jakie konto masz przelać.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za odpowiedź erkorda.

A w przypadku gdybym nie zapłaciła wogóle tego wezwania jakie nastąpią konsekwencje?

a czy przychodzą jakieś upomnienia jak się nie będzie płacić?

bardzo proszę o odpowiedź na to i powyższe pytanie, bo nie daję mi to spokoju. Przewertowałam pół forum już ale żadnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłam...

Tak, przychodzą upomnienia. Można też napisać prośbę o rozłożenie na raty. Jeśli jednak mimo upomnień zapłata nie nastąpi, i poza tym nie będzie żadnej reakcji ze strony osoby skazanej, to grzywna zostanie zamieniona na więzienie na 10 dni.

...dziękuje bardzo za odpowiedzi!

a dobrze kojarzę, że taki NIEOPŁACANY mandat (wysokości 10 Tagesaetze po 10 EU) ulega przedawnieniu po 3 latach ?

Przede wszystkim: To nie jest "mandat". To jest grzywna. Mandatami karze się w postępowaniu o wykroczenia. Natomiast w postępowaniu karnym sądy wymierzają grzywny (Geldstrafe); także bez rozprawy w tzw. "Strafbefehl", czyli w nakazach karnych. Właśnie takim "Strafbefehl"-em (nakazem karnym) zostałaś ukarana grzywną w wysokości 10 stawek dziennych po 10,- Euro.
Wykonanie kary grzywny do 30 stawek dziennych (tzn. nie wyższych niż 30 stawek) przedawnia się z upływem trzech lat od prawomocności wyroku lub nakazu karnego, licząc od dnia prawomocności. Prawomocny staje się ten nakaz karny po upływie terminu do złożenia odwołania, czyli sprzeciwu (Einspruch), czyli po upływie 14 dni od daty doręczenia, jeśli sprzeciwu nie wniosłaś. Twój nakaz karny (Strafbefehl) jest już prawomocny, ponieważ nie wnosiłaś sprzeciwu.

Twoja grzywna jest niższa niż 30 stawek, a więc jej wykonanie przedawnia się z upływem 3 lat. Wynika to z § 79 ust. 3 Nr. 5 StGB (StGB=Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Po upływie trzech lat od daty prawomocności niewykonanych (czyli nie zapłaconych bądź nieodsiedzianych) grzywien nie wolno egzekwować, czyli ściągać lub zamieniać na areszt. Ale w Twoim przypadku czekanie na przedawnienie wykonania byłoby nierozsądne. Najlepiej (jeśli nie masz pieniędzy, aby zapłacić w całości) napisz o rozłożenie na raty. Jeśli rozsądnie uzasadnisz Twoją prośbę i jakoś udokumentujesz, na pewno rozłożą Ci tę grzywnę na raty; mimo, że jest to stosunkowo bardzo niska grzywna.

Ostatnia edycja:
Powrót