Drobne różnice w zastrzeżonej nazwie firmy

• Autor wątku Autor wątku Krychuo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krychuo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Istnieje pewien sklep internetowy o nazwie "blablabla.pl", jest to nazwa zastrzeżona jako znak graficzny.
Czy mogę bez nieprzyjemnych konsekwencji nazwać swój sklep stacjonarny "blablabla", bez tej końcówki ".pl"? Dodam tylko że prowadzę sprzedaż produktów z tej samej grupy towarowej co ten sklep internetowy "blablabla.pl". Czy nie będzie to kolidować z prawem o ochronie znaków i nazw zastrzeżonych?

Dla ścisłości podam przykład; jest taki sklep internetowy obuwie.pl tymczasem tysiące sklepów stacjonarnych funkcjonuje pod szyldem ''OBUWIE". Czy jest to jakieś naruszenie praw autorskich?
Przykład podaje taki bo najbardziej odzwierciedla moją sytuację. Nazwą sklepu jest również powszechnie używana nazwa rzeczy. kosiarki.pl --- tysiące sklepów pod szyldami ''KOSIARKI", garnitury.pl i analogicznie tysiące sklepów z garniturami nad którymi wisi nazwa GARNITURY. Dodam jeszcze że szyld który mam zamiar zawiesić nad sklepem wygląda zupełnie inaczej niż logo tego sklepu internetowego, i inaczej niż sam znak graficzny wpisany na listę nazw zastrzeżonych.

Obuwie to rzeczownik, nazwa własna, powszechnego użytku jak i pozostałe, nie są chronione prawem autorskim, a na jako takie nie uzyska się praw ochronnych. Tak samo trudno te przykłady uznać za mogące stanowić czyn nieuczciwej konkurencji. Wszystko zależy od szczegółów, zatem wróć do poprzedniego postu.

Ostatnia edycja:
Powrót