Droga Dojazdowa

• Autor wątku Autor wątku Michał144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał144

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pytanie o sytuację prawną drogi dojazdowej, a konkretnie kto jest jej właścicielem. W załączniku jest mapa działek. 29/1 to ww. droga dojazdowa, czerwonymi kreskami są zaznaczone wjazdy bezpośrednio z drogi publicznej, a żółte skośne kreski to część rolna działki 29/4. Jestem właścicielem działek 30/1, 31/1 i 29/2. Pewne jest że właściciel działki 29/3 jest współwłaścicielem drogi dojazdowej (29/1), gdyż nie posiada bezpośredniego wjazdu z drogi publicznej. Kluczowym pytaniem jest, czy właściciel działki 29/4, mającej bezpośredni dostęp do drogi publicznej w części budowlanej działki, jest współwłaścicielem drogi 29/1 z tytułu przylegającej do niej części rolnej (która jest integralną częścią działki 29/4). Czy może jednak z racji istnienia bezpośredniego dostępu do drogi publicznej, nie może rościć praw do drogi dojazdowej de facto przylegającej do jego działki? Drugim pytaniem jest, jeśli uzyskałbym zgodę współwłaścicieli (lub współwłaściciela), to czy mógłbym "odciąć" kawałek drogi przylegający do moich działek i "wcielić go w ich skład? Tak by docelowo zamknąć możliwość przejazdu drogą dojazdową na pole za moimi działkami. Wiecie, nikt raczej nie chce żeby mu śmigać między jego własnością. Dodam że droga 27/3 jest drogą prywatną, więc gdyby w przyszłości właściciel 29/4 chciał podzielić swą nieruchomość na oddzielne części: budowlaną (przy drodze publicznej) i rolną, to nadal miałby możliwość dojazdu poprzez ustalenie służebności z właścicielem 27/3.

Trochę pogmatwana sprawa, ale sam nie mogłem znaleźć żadnej sensownej odpowiedzi we własnym zakresie, więc z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót