Droga rowerowa czy inny twór ?

• Autor wątku Autor wątku X234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

X234

Użytkownik
Odpowiedzi
300
Jakiś czas temu przez miejscowość poszerzono pas drogi i wydzielono pas.
Tak to też opisywano w lokalnej gazecie.
Poszerzenie pasa drogi do czego ???
Zero jakiegokolwiek oznakowania pionowego jak i poziomego.
Pas ten biegnie przez pół miejscowości gminnej i jest połączony z dwiema innymi miejscowościami.
Pas ten jest szerokości ok 1m, oddzielony linią ciągłą od pasów ruchu.
Przy wjazdach na drogi wewnętrzne, linia pasa jest przerywana.
Wzdłóż tego pasa w miejscowości gminnej biegnie obok chodnik dla pieszych.
I teraz pytania.
1. Co to jest i do czego ?
2. Kto może z tego korzystać ? Piesi, rowerzyści ?
3. Można zaparkować tam auto na poboczu ?
4. Można poruszać się nim skuterem ? Jeśli tak to w którą stronę ?
5. Co grozi za najechanie autem tej linii ???

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
X234 napisał:
Zero jakiegokolwiek oznakowania pionowego jak i poziomego.
Znak drogowy poziomy P7-b - linia krawędziowa ciągła a część drogi to utwardzone pobocze. Generalnie pojazd samochodowy nie może znajdować się na tej części drogi z wyjątkiem sytuacji nadzwyzczajnych (np. awaria pojazdu), dotyczy to także najeżdżania na linię. Gdy nie ma wyznaczonyej drogi dla rowerów, drogi dla pieszych i rowerów lub pasa ruchu dla rowerów to poboczem mogą i powinni poruszać się rowerzyści jeżeli nadaje się ono do jazdy ale tylko w kierunku wyznaczonym przez pas ruchu.

Czyli za jazdę rowerem w tym kierunku jak na zdjęciu grozi mandat ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
X234 napisał:
Czyli za jazdę rowerem w tym kierunku jak na zdjęciu grozi mandat ?
Tak, taka jazda byłaby niezgodna z zasadą ruchu prawostronnego.

Ok. Dzięki za info.
Czyli to twór zrobiony po to, by tylko karać wszystkich, tak jak sądziłem wcześniej.

Nie, to twór zrobiony po to, by było bezpieczniej.

Ale to tylko Twoje zdanie.
Moje i mieszkańców jest inne.
W teorii miało być bezpieczniej zapewne, a okazało się, że utrudnia życie mieszkańcom.
Mnie również, bo na tą chwilę na poboczu przy drodze przed blokiem zabroniono mi zatrzymania się nawet w miarę bezpiecznym miejscu, czyli na poboczu.
By wysadzić pasażera, muszę pojazd zatrzymać na pasie ruchu, utrudniając innym ruch w dwóch kierunkach.
Mandaty się sypią na potęgę.
To ma być dla bezpieczeństwa???
Raczej dojenia dla kasy.

Ten ciągły pas także uniemożliwia rolnikom wjazd na ich pola uprawne.
Tylko nie pisz, że to dla ich bezpieczeństwa.
Co, mają se traktory na śmigłowce przerobić czy jak ?

Ostatnia edycja:
X234
jesteś gościu w ciul ograniczony. Ubzdurałeś sobie jakieś mandaty i inne bzdury i w to brniesz pomimo że ci piszą tutaj prawidłowe informacje. Doucz sie i poczytaj chociaż jeden akt prawny zanim zaczniesz ponownie wypisywać herezje.

qwertu70 napisał:
jesteś gościu w ciul ograniczony
Trochę kultury człowieku.
Nie jesteś u siebie w chlewie, więc się zachowuj.
Ja ciebie (specjalnie z małej litery) nie obrażam, więc zluzuj gacie.

Niczego sobie nie ubzdurałem i nie neguję tych prawidłowych informacji.
Stwierdzam jedynie fakt, że przez to utwardzone pobocze przybyło wlepionych mandatów.
I stało się w niektórych sytuacjach utrudnieniem, jakim było np. moje parkowanie całym autem na poboczu co nie utrudniało ruchu na tej drodze.
A akty prawne nie są mi potrzebne, bo nie o nie pytałem.

qwertu70 napisał:
jesteś gościu w ciul ograniczony.

To nie jest jakieś tam ograniczenie w tym co człowiek sobą reprezentuje. To tylko oportunistyczna postawa wobec prawa.

X234 napisał:
A akty prawne nie są mi potrzebne
To niedobrze. Nikt tu swoimi postami nie stanowi prawa.

Ostatnia edycja:
Wiem już co to utwardzone poszerzone pobocze i co mi i innym grozi za nieprzepisowe korzystanie z tego udogodnienia.
Jak są plusy, to i muszą być minusy.
Cóż, temat chyba wyczerpany a moja ciekawość zaspokojona.

X234 napisał:
Trochę kultury człowieku.
Nie jesteś u siebie w chlewie, więc się zachowuj.
Ja ciebie (specjalnie z małej litery) nie obrażam, więc zluzuj gacie.

Niczego sobie nie ubzdurałem i nie neguję tych prawidłowych informacji.
Stwierdzam jedynie fakt, że przez to utwardzone pobocze przybyło wlepionych mandatów.
I stało się w niektórych sytuacjach utrudnieniem, jakim było np. moje parkowanie całym autem na poboczu co nie utrudniało ruchu na tej drodze.
A akty prawne nie są mi potrzebne, bo nie o nie pytałem.

"Stwierdza fakt" - co za głupota do potęgi entej, hahaha.

"poszerzone pobocze" - buhahahaha

nikt ciebie nie obraża, a przyrównuje z uwagi na brak jakiegokolwiek poziomu wiedzy, ale stroszysz piórka i piszesz idiotyzmy. Także sam sobie zluzuj gacie i wymień pampersa. żalisz się na necie że dostałeś kwita, bo masz głęboko gdzieś prawo i tutaj to jeszcze sam wypisujesz. weź zdaj prawo jazdy do wydziału , bo stanowisz realne zagrożenie swoją ignorancją i "chamstwem" wobec podstawowych zasad w ruchu drogowym, nie pisząc o dalszych . Szukasz atencji i pochwalenia się o swojej głupocie. I twoje pierdoły i durne powiedzonka o plusach i minusach. Jakbyś poświecił raz na miesiąc chociaż chwilę na poczytanie to byś nie stękał na necie jaki to jesteś poszkodowany, szukając beznadziejnego wytłumaczenia swojej głupoty. Stałeś ignorancie na poboczu gdzie obowiązuje zakaz i masz żale i pretensje do całego świata, a nie do siebie. Jesteś gość nad gościami. takich teraz pełno na necie. Nie masz podstawowej wiedzy, a prawko to chyba z drukarki, bo nawet nie rozróżniasz naruszenia dyspozycji zakazu od utrudniania ruchu !!. hahahaah

Jak masz gdzieś prawo ruchu drogowego to będziesz jechany przez policje do spodu za swoją głupotę i niewiedzę, hahahah. takie są konsekwencje. Dziwnie też czuję że kozaczyłeś ze swoimi mądrościami przy policjantach. widząc jaki tutaj jesteś gość z butą. Ile ty masz lat ?. 19 ? .

Zgadza się, temat wyczerpany, bo się sam wyjaśniłeś pokazując swoja głupotę na najwyższym poziomie bo nie znasz podstaw w ruchu drogowym hahaha

qwertu70
Ty to jednak prostak jesteś.
Za taką wypowiedź powinni cie zbanować bo nic mądrego nie napisałeś.
Mało tego, nawet nie przeczytałeś ze zrozumieniem.

Nie skomentuję tych twoich wypocin bo nie ma to sensu.

X234 napisał:
qwertu70
Ty to jednak prostak jesteś.
Za taką wypowiedź powinni cie zbanować bo nic mądrego nie napisałeś.
Mało tego, nawet nie przeczytałeś ze zrozumieniem.

Nie skomentuję tych twoich wypocin bo nie ma to sensu.
która wypowiedź jest nie mądra ?. konkrety nieuku.
Straszne. A co tu rozumieć ?. twoje głupoty i pomysły z otchłani czarów i marów ?. Wskazano tobie o co chodzi z tą linią oraz wykazali ci zarazem że nie masz pojęcia, a ty dalej nie rozumiesz i brniesz w swojej manii doskonałości, nawet jak ci napisałem dosadnie aby do ciebie dotarło , hehe. Popisałeś się tutaj brakiem wiedzy i jeszcze jęczysz że dostałeś kwita i robisz z siebie poszkodowanego bo masz gdzieś poczytać ustawę prd, ale stwierdzasz fakty, hehe !. Nawet tego nie rozumiesz ?.
Dla ciebie darmowa nauka nieuku: są trzy szerokości linii w prd. gdzie dwie pierwsze występują najczęściej a najszersza sporadycznie. Umiejscowienie linii i jej rodzaj na jezdni również wskazuje ''co i jak'' dla kogoś kto ma wiedzę. Ty jej nie masz. Rozumiesz i wiesz o czym napisałem ? he he. Jakie są te szerokości ?. Praktycznie każda droga ma pobocze. Miedzy innymi zależy to od rodzaju, kategorii drogi tj. czy pobocze będzie utwardzone, odpowiednio wydzielone i czy będzie szersze od minimalnego wymogu. Wiesz gdzie o tym jest napisane i jakie są minimalne wymogi co do szerokości np. pobocza ?. Rozumiesz :) nieuku co napisałem do ciebie jako darmową poradę abyś teraz poświęcił chwilkę na poczytanie zanim znowu będziesz stękał i jęczał na necie że dostajesz za takie rzeczy mandaty, bo masz gdzieś podstawy ?. Trzeba być mistrzem i geniuszem aby za takie coś dostać kwita. Zdaj prawko zanim ponownie siądziesz za kierowcę.
I przypomnę to co wyżej, bo dziwnie nie odniosłeś się: nie masz pojęcia czym jest utrudnienie ruchu od naruszenia dyspozycji danej treści w zakresie niedopuszczalności zatrzymania lub postoju pojazdu !. Rozumiesz o czym napisałem i czy wiesz gdzie o tym jest napisane ? :)
Nie jestem prostakiem, ale miło mi że sie określiłeś, a piszę tobie prostym przystępnym językiem, a ty dalej nie rozumiesz :) i sie gniewasz i piszesz płaczliwe teksty. Przyjmij do wiadomości że sam sie tutaj wyjaśniłeś że nie masz wiedzy, a stwierdzasz fakty :) ale fakty z du*y.
X234 napisał:
... nic mądrego nie napisałeś.
jesteś jednak geniuszem i wybitna jednostką. Napisałeś najpierw tak jak powyżej, a następnie:
X234 napisał:
... Nie skomentuję tych twoich wypocin bo nie ma to sensu.
Faktycznie tego nie rozumiem, hehehe. Proszę wytłumacz.

A tym czasem pa pa, bo nudzi mnie ta wymiana zdań.

qwertu70 napisał:
i jeszcze jęczysz że dostałeś kwita i robisz z siebie poszkodowanego
A w którym miejscu napisałem baranie jeden, że dostałem mandat ???
No pokaż no paluchem.

Szczekasz darmo i tyle.
Post dziewiąty zakończył dyskusję więc się odp.....

X234 napisał:
więc się odp.....
Ok, odp... isuję.

Wreszcie napisałeś w jakim pisać do ciebie języku. Proszę: beee beeee beeee :) . Już wszystko rozumiem, beee beee beee . Ale zastanów się albo baranek albo psiak :) . Czyżby i takich zwierzątek nie rozróżniasz poza rodzajem linii i co ona znaczy ?, beee beeee . Uwierz mi na słowo - łatwo jest rozróżnić rodzaj linii jak i rodzaj zwierzątka. Nie musisz korzystać z fona i neta. Przysięgam.

Mam radę dla ciebie, może zrozumiesz: PISZ na Berdyczów. Oni rozsyłają dalej do konkretnej osoby, firmy.
pa pa

Czy ty jesteś normalny ???
Z głową wszystko w porządku ?
Idź do lekarza, może jeszcze nie jest za późno.

Powrót