droga wewnetrzna

• Autor wątku Autor wątku myslicielka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myslicielka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Obecna sytuacja wygląda tak, Pan X posiada nieruchomość z dostępem do drogi publicznej, podobnie jak wszyscy jego sąsiedzi. Dodatkowo panu
X została przepisana droga, która jest zbędna. Pan X chce drogę (wewnętrzna) wykreślić z rejestru dróg. Tak, aby ten odcinek przestał być drogą, a został włączony do części jego nieruchomości (droga leży przy jego działce).
1. Czy jest to możliwe?
2. Jakie czynności w tym kierunku należy wykonać, do kogo się zgłosić, co napisać?

Kto jest właścicielem tej drogi?
Kto z niej korzysta?

Droga wewnętrzna jest własnością pana X. Nikt z niej nie korzysta, tak jak pisałam wszyscy sasiedzi, jak i pan X korzystają z innej drogi.

Co na ten temat mówi MPZP (jeśli teren jest nim objęty)- jakie oznaczenie posiada w nim działka z drogą?
Czy działka jest na mapach ewidencyjnych oznaczona jako "dr"?

Czy działka drogowa będąca własnością pana X prowadzi również (lub może prowadzić po ewentualnym podziale) do innych działek - w głębi lub obok?
Jeżeli taka możliwość istnieje - marne szanse.
Mapa nieruchomości (tej i otaczających) wiele by wyjaśniła.

Wypis z rejestru gruntów BrRV RRV- takie oznaczanie posiada droga wewnętrzna. (Przynajmniej tak mi podano, tyle coś mi się tutaj nie zgadza, będę wnioskować o ponowne podanie mi tych informacji ).
Wiem tylko tyle. Proszę podane informacje wykorzystać w ramach Kazusu, czyli domniemuje się, ze zaistniała sytuacja wygląda tak czy inaczej. Bardzo zależy mi na odpowiedzi, dziękuję za jakiekolwiek istotne fakty w tej sprawie ;)
1) z aktu notarialnego wynika ze jest to droga wewnętrzna (oznaczenie działki wypisane jak wyżej)
2)droga (wewnetrzna) jest przyległa do działki pana X, aczkolwiek obok znajduje się działka sąsiada tyle że ten ma dostęp do drogi publicznej, a z drogi wewnętrznej pana X nie korzysta.

Ostatnia edycja:
Powrót