droga wewnętrzna

• Autor wątku Autor wątku gregor15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor15

Użytkownik
Odpowiedzi
118
czy jadąc samochodem po drodze wewnętrznej mogę rozmawiać przez telefon i nie mieć zapiętych pasów bezpieczeństwa.

gregor15 napisał:
czy jadąc samochodem po drodze wewnętrznej mogę rozmawiać przez telefon i nie mieć zapiętych pasów bezpieczeństwa.
a z czego wynika takie pytanie ?

qwertu70 z dupy. jak nie wiesz to wypierdalaj.

qwertu70 przepraszam.

Według mnie rozmawiać przez telefon nie możesz bo zagrażasz bezpieczeństwu innych osób (masz rozproszoną uwagę), natomiast gdy nie masz zapiętych pasów to zagrażasz tylko sobie, więc jadąc po takiej drodze możesz nie mieć ich zapiętych.

Jeśli na drodze wewnętrznej zarządca drogi ustalił takie przepisy jak w kodeksie drogowym, bądź na drodze publicznej to nie możesz rozmawiać i mieć nie zapiętych pasów. Jeśli tych przepisów nie ustalił na drodze wewnętrznej to możesz rozmawiać i mieć nie zapięte pasy, na takiej drodze przepisy nie obowiązują. Policja nie ma na podstawie jakiego przepisu wlepić mandatu, możesz nie mieć uprawnień nawet, ale jeśli spowodujesz kolizję czy wypadek to się w sądzie dowiesz ile to kosztuje jeśli nikomu nic się nie stanie.

Roules, a skąd ja kierowca mam wiedzieć czy dajmy na to ten zarządca tej drogi wewnętrznej wprowadził zakaz rozmowy przez telefon i nakaz jazdy w zapiętych pasach? A końcówki twojej wypowiedzi "ale jeśli spowodujesz ...." to ni w ząb nie kumam!

To musisz właśnie zarządcy pytać, może dać znak chyba się nazywa "strefa ruchu" i wtedy masz przepisy drogowe na drodze wewnętrznej, ale muszą być oba znaki, czyli droga wewnętrzna i strefa ruchu. A tak to masz prawie każdy parking bez przepisów, nawet reguł nie ma. Szukasz zarządcy wjeżdżając na parking pod sklep? Masz znak droga wewnętrzna i parking, i tyle.
Zarządca może dać swoje przepisy, może ich nie być, może dać kodeks drogowy. Na własną odpowiedzialność jeździsz.
To chyba logiczne, że jak jedziesz pijany to może być przestępstwo, a nie wykroczenie. Jak zniszczysz mienie to przestępstwo. To chyba inne przepisy.
A może być tak, że wyłączają się te sytuacje, to znaczy kolizja czy jazda pod wpływem z tego, że nie ma przepisów. Nie wolno jeździć pijanym i powodować kolizji, na dodatek bez uprawnień.

Bolek4321 napisał:
Roules, a skąd ja kierowca mam wiedzieć czy dajmy na to ten zarządca tej drogi wewnętrznej wprowadził zakaz rozmowy przez telefon i nakaz jazdy w zapiętych pasach? A końcówki twojej wypowiedzi "ale jeśli spowodujesz ...." to ni w ząb nie kumam!

Kolizję jak spowodujesz to nie dostaniesz mandatu, ale policja przyjedzie i ma obowiązek Cię sprawdzić. Za wykroczenia nie dostaniesz mandatu na takiej drodze, nie musisz mieć uprawnień, bo to nie jest droga publiczna, no chyba, że właściciel lub zarządca drogi uzna inaczej i zrobi własne przepisy lub ogólne, dla ogólnych wystarczy dodać do drogi wewnętrznej znak strefa ruchu.
Musisz poczytać, mówię tyle co wiem, a to się zmienia i są też wyroki sądów w różnych sprawach z którymi się liczymy. A ja specjalistą nie jestem.

Bolek4321 napisał:
Według mnie rozmawiać przez telefon nie możesz bo zagrażasz bezpieczeństwu innych osób (masz rozproszoną uwagę), natomiast gdy nie masz zapiętych pasów to zagrażasz tylko sobie, więc jadąc po takiej drodze możesz nie mieć ich zapiętych.
Jak dla mnie masz dobry tok rozumowania, pomimo, że przepisy tego co napisałeś nie wymagają na drodze wewnętrznej, bo nie obowiązują, chyba, że właścicil drogi je ustali. Zawsze lepiej być ostrożnym, niż być winnym mniejszej czy większej szkody.

roules napisał:
Kolizję jak spowodujesz to nie dostaniesz mandatu, ale policja przyjedzie i ma obowiązek Cię sprawdzić. Za wykroczenia nie dostaniesz mandatu na takiej drodze, nie musisz mieć uprawnień, bo to nie jest droga publiczna, no chyba, że właściciel lub zarządca drogi uzna inaczej i zrobi własne przepisy lub ogólne, dla ogólnych wystarczy dodać do drogi wewnętrznej znak strefa ruchu.
Musisz poczytać, mówię tyle co wiem, a to się zmienia i są też wyroki sądów w różnych sprawach z którymi się liczymy. A ja specjalistą nie jestem.

Niepotrzebnie odgrzany temat, bo wcześniej dobrze było napisane, a Ty niestety wprowadzasz po części w błąd.
Jak już pisali wcześniej, na drodze wewnętrznej (jeśli nie ma oznaczenia że strefa zamieszkania lub strefa ruchu), co do zasady nie obowiązuje większość przepisów (typu pasy, telefon czy brak uprawnień), ale już np. za kierowanie po alkoholu normalnie Cię rozlicza, bo to tyczy się ruchu lądowego - bez rozróżnia, czy droga publiczna czy nie (odpowiednio 178a par 1 kk lub 87 par 1 KW).
Tak samo, jeśli spowodujesz zagrożenie bezpieczeństwa (np właśnie kolizja) to też normalnie Cię rozlicza. I to samo jeśli nie dostosujesz się do znaków drogowych umieszczonych na takiej drodze wewnętrznej - a wynika to wprost z art. 1 ust 2 Ustawy prawo o ruchu drogowym.

Powrót