G
gregor15
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 118
czy jadąc samochodem po drodze wewnętrznej mogę rozmawiać przez telefon i nie mieć zapiętych pasów bezpieczeństwa.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a z czego wynika takie pytanie ?gregor15 napisał:czy jadąc samochodem po drodze wewnętrznej mogę rozmawiać przez telefon i nie mieć zapiętych pasów bezpieczeństwa.
gregor15 napisał:jak nie wiesz to wypierdalaj.
gregor15 napisał:qwertu70 z dupy. jak nie wiesz to wypierdalaj.
Bolek4321 napisał:Roules, a skąd ja kierowca mam wiedzieć czy dajmy na to ten zarządca tej drogi wewnętrznej wprowadził zakaz rozmowy przez telefon i nakaz jazdy w zapiętych pasach? A końcówki twojej wypowiedzi "ale jeśli spowodujesz ...." to ni w ząb nie kumam!
Jak dla mnie masz dobry tok rozumowania, pomimo, że przepisy tego co napisałeś nie wymagają na drodze wewnętrznej, bo nie obowiązują, chyba, że właścicil drogi je ustali. Zawsze lepiej być ostrożnym, niż być winnym mniejszej czy większej szkody.Bolek4321 napisał:Według mnie rozmawiać przez telefon nie możesz bo zagrażasz bezpieczeństwu innych osób (masz rozproszoną uwagę), natomiast gdy nie masz zapiętych pasów to zagrażasz tylko sobie, więc jadąc po takiej drodze możesz nie mieć ich zapiętych.
roules napisał:Kolizję jak spowodujesz to nie dostaniesz mandatu, ale policja przyjedzie i ma obowiązek Cię sprawdzić. Za wykroczenia nie dostaniesz mandatu na takiej drodze, nie musisz mieć uprawnień, bo to nie jest droga publiczna, no chyba, że właściciel lub zarządca drogi uzna inaczej i zrobi własne przepisy lub ogólne, dla ogólnych wystarczy dodać do drogi wewnętrznej znak strefa ruchu.
Musisz poczytać, mówię tyle co wiem, a to się zmienia i są też wyroki sądów w różnych sprawach z którymi się liczymy. A ja specjalistą nie jestem.