Dropshipping - kto jest odpowiedzialny za towar

• Autor wątku Autor wątku schiz.child
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

schiz.child

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Zakupiłam towar na allegro (27.11.2014 r.) od sprzedawcy określającego model swojej pracy jako dropshipping. Towar został wysłany bezpośrednio z Chin, otrzymałam po niemal miesiącu oczekiwania (24.12.2014 r.), jednak okazało się, że nie spełnia on moich oczekiwań. W związku z tym poinformowałam sprzedawcę (02.01.2015 r.), że chcę skorzystać z przysługującego mi prawa zwrotu towaru, oraz poprosiłam o podanie adresu, na jaki mam zwrot wysłać. Dostałam odpowiedź, bym zapoznała się z regulaminem zawartym na stronie "o mnie" tj.

"Regulamin:
Zgodnie z przysługującym Państwu prawem do zwrotu towaru w ciągu 14 dni, towar odsyłają Państwo do sprzedającego w Chinach. My jako pośrednicy udostępniamy Państwu możliwość zakupu towaru u Producenta nasza należność wynika z świadczonej usługi pośrednictwa, natomiast towar zakupują Państwo bezpośrednio u producenta i do niego proszę wykonywać ewentualne zwroty. Producent zazwyczaj znajduję się w Chinach. Dokonując zakupu za naszym pośrednictwem zgadzają się Państwo z powyższymi ustaleniami i są świadomi, iż towar w razie zwrotu wysyłają Państwo do Chin co zazwyczaj przewyższa wartość towaru."

Czy taki zapis jest zgodny z prawem? Czy i w jaki sposób mogę dochodzić swoich praw dotyczących zwrotu? Zawierałam umowę zakupu z kimś, kto jest sprzedawcą według regulaminu allegro, a nie z chińskim producentem. Kupując przez opcję kup teraz, kupowałam przedmiot - płaszcz, nie zaś usługę pośrednictwa zakupu.

Pozdrawiam
Aleksandra

Jeżeli zawarłaś umowę sprzedaży na Allegro z polską firmą, której dane otrzymałaś w dokumencie potwierdzającym zawarcie takiej umowy wysyłanym przez Allegro, oraz masz również fakturę wystawioną przez ten podmiot na ten przedmiot to sprawa jest jasna, że on odpowiadają za ten towar i Ciebie nie musi interesować, czy był wysłany do Ciebie z Chin, czy też z Wrocławia.

Adres nadawcy tu nie ma znaczenia, poza tym to dropshipping jak napisała. Za sprzedaż odpowiada sprzedawca i do niego należy odesłać towar.

Adresu niestety nie jestem w stanie odczytać, gdyż jest po chińsku - wnioskuję więc, że to adres producenta.

Nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz i czemu masz dylematy. Sprawa jest prosta zawarłaś z nimi umowę na zakup przedmiotu "2014 Zimowy wełniany płaszczyk damski, SLIM" a nie usługi. Płaciłaś również na ich polskie konto w mBanku lub payu. Oni przed Tobą odpowiadają, a nie Azjaci.

To mi się bardzo spodobało w ich tekście: "... towar zakupują Państwo bezpośrednio u producenta ..." :D w świetle wcześniejszych faktów podnoszonych przeze mnie.
Swoją drogą ten tekst napisał ktoś kto ma problem z procesem logicznego myślenia, bo skoro "Państwo bezpośrednio" kupują u producenta, to skąd się bierze pośrednictwo: "My jako pośrednicy..", "usługi pośrednictwa" i "za naszym pośrednictwem". Tą nielogiczną i sprzeczną w treści odpowiedź napisał albo idiota, albo ktoś napisał to celowo dla "idiotów", licząc, że się odczepią po jej przeczytaniu.

Ostatnia edycja:
Powrót