Dropshipping na Allegro-kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku WOP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WOP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
chciałbym pośredniczyć w kupnie na Allegro zamawiałbym w imieniu kupującego na chińskich stronach podając jego dane i adres produkty miały by wartość do 40 zł nie była by to sprzedaż ciągła chcę tylko dorobić sobie z 1-2 tys. na wakacjach i mam kilka pytań:
1.Czy muszę rejestrować działalność gospodarczą ?
2.Jak wygląda sprawa z reklamacją kto odpowiada za towar pośrednik czy producent?
3.Czy muszę poinformować kupującego o tym że jestem pośrednikiem i będę zamawiał w jego imieniu ?
4.Gdzie zamieścić regulamin i jak powinien wyglądać ?
5.Czy muszę zawrzeć jakąś umowę z producentem (sprzedawcą na chińskim portalu)
6.Jak wygląda sprawa z cłem?
7.Czy muszę rozliczać się z US z mojego zysku nawet jeśli jest to mały zysk ?
8.Jaką informację zamieścić w zakładce przesyłka?

proszę o odpowiedzi
Pozdrawiam

WOP napisał:
produkty miały by wartość do 40 zł
WOP napisał:
nie była by to sprzedaż ciągła
WOP napisał:
chcę tylko dorobić sobie z 1-2 tys. na wakacjach

Ciekawe twierdzenia. Zobaczymy co na to Urząd Skarbowy.

WOP napisał:

Musisz.

WOP napisał:

Musisz.

Pojedź do Holandii na truskawki, będziesz miał mniej problemów.

WOP napisał:
2.Jak wygląda sprawa z reklamacją kto odpowiada za towar pośrednik czy producent?
3.Czy muszę poinformować kupującego o tym że jestem pośrednikiem i będę zamawiał w jego imieniu ?
4.Gdzie zamieścić regulamin i jak powinien wyglądać ?
5.Czy muszę zawrzeć jakąś umowę z producentem (sprzedawcą na chińskim portalu)
6.Jak wygląda sprawa z cłem?
8.Jaką informację zamieścić w zakładce przesyłka?

Temat był już poruszany na forum... skorzystałeś z wyszukiwarki zanim napisałeś ten post?

2. Sprzedawca w PL.
3. Nie musisz.
4. Tam gdzie bedziesz sprzedawac w/w towary.
5. Nie musisz.
6. Pytanie do Urzedu Celnego.
7. Zalezy od sytuacji.
8. Zobacz jak to mają inni zrobione.

Jeśli wpływac będą jakieś środki na Twoje konto ze sprzedaży a będziesz miał zarejestrowana DG w Polsce to musisz liczyć się z podatkiem w wysokości 23% vat. Musisz policzyć czy Ci się opłaca to, czy jednak jak pisał kolega @emisariusz zająć się czymś innym. Jak się mogę domyślać chciałbyś na pewnym popularnym portalu internetowym sprzedawać?

Przerabialem już temat jak kiedyś prowadziłem działalność, tzn. Może się nie jasno wyraziłem, zależy od towaru jaki będzie sprzedawać autor postu, jeśli będzie on objęty podatkiem 23 % jak np. Elektronika to nie będzie możliwości rozliczenia naleznego podatku np. Na podstawie faktury vat-marza.

WOP napisał:
Czyli od jakiej sytuacji ?

Po pierwsze: poczytaj o kwocie wolnej od podatku.

Po drugie: nie obraź się ale jak nie ogarniasz takich prostych spraw jak pytania z #1 (odpowiedzi na 1-8 można samemu ogarnąć w 30 min) to jak napisał Ci kolega w #2 odpusc sobie temat.

Po trzecie: proste pytanie: dasz radę sam ogarnąć temat od strony księgowej? np. deklaracje celne?

I jeszcze jedna sprawa. Jaki masz pomysł na rozpatrywanie reklamacji? Na zwroty w ciągu 14 dni, ktore przysługują polskim konsumentom. Na ewentualne problemy z prowadzaniem podróbek do obiegu, ktorych sporo jest na chińskim rynku. Taki dropshipping, to całkiem skomplikowana operacja. Zarówno od strony księgowej, prawnej, jak i logistycznej

Powrót