Druga akcyza od sprzedaży auta przed pierwszą rejestracją w RP

• Autor wątku Autor wątku wawa_marek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawa_marek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,

We wrześniu 2004 r kupiłem we Włoszech samochód osobowy, przyprowadziłem sam do kraju, zrobiłem badanie techniczne i opłaciłem akcyzę. Następnie sprzedałem auto przed jego pierwszą rejestracją. To był rok 2004 i świadomość tego że jestem narażony na zapłacenie akcyzy po raz drugi nie była powszechna. O istnieniu tego zapisu w ustawie dowiedziałem się później i następne parę aut rejestrowałem przed sprzedażą. Co do tego pierwszego - oczywiście nie położyłem głowy pod topór i nie przypominałem Urzędowi Celnemu o konieczności zmuszenia mnie do zapłacenia akcyzy po raz drugi (oczywiście byłaby to wielokrotność zysku z tego auta).
1 marca 2009 weszła w życie nowa Ustawa o podatku akcyzowym (Dziennik Ustaw Nr 3, poz.11), która w odróżnieniu od poprzedniej ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257, ze zm.) nie nakazuje płacenia akcyzy przy "każdej sprzedaży samochodu przed jego pierwszą rejestracją na terytorium RP".
Wczoraj czyli 19 marca 2009 otrzymałem z Urzędu Celnego I w Warszawie wezwanie do złożenia deklaracji AKC-3 i zapłaty tej drugiej akcyzy. Pismo jest datowane 26 lutego 2009, ale data stempla pocztowego to 3 marca 2009. Oczywiście Naczelnik UC powołuje się w tym wezwaniu na ustawę z 2004 roku, która już w chwili wysłania tego wezwania była uchylona.
Doradźcie mi proszę jak wybrnąć z tej sprawy. Czy w/w daty mają jakieś znaczenie?
A i jeszcze jedno. Całkiem zapomniałem że przecież powinienem wystąpić o zwrot nadpłaconej akcyzy (65%) na to auto, dopiero UC mi o tym przypomniał. Jak to niby policzyć na AKC-3? Sam nie wiem.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy UC może powoływać się w tym przypadku na uchyloną ustawę?

Powrót