Druga dzialalnosc?

• Autor wątku Autor wątku michalmichal7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalmichal7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

otoz zalozylem spolke cywilna ze wspolnikiem X. Zrobilismy wpis do ewidencji, w ktorej wpisalismy swoje imiona, nazwiska i ta sama nazwe firmy. Regon mamy i jest ok.

Kolega Y zaproponowal mi spolke, 50/50. Tez spolke cywilna.

Moje pytanie brzmi.

Majac juz zalozona spolke z kolega X, moge zalozyc kolejna z kolega Y??

Jesli tak to w jaki sposob? Skladam ponownie o wpis do ewidencji? Kolejny regon itd jak w poprzedniej, czy jest zupelnie inaczej?

Dziex,

M.

Tak możesz zawrzeć kolejną umowę spółki cywilnej analogicznie jak zrobiłeś to poprzednio

Dzieki za odpowiedz,

PS. Dla pewnosci:). Czy ponownie bede skladal o wpis do ewidencji, regon, nip...???

Dziex,

M.

Pytam, poniewaz wyczytalem gdzie ze nie mozna miec kilku wpisow do ewidencji!

Dziex,

M.

Spółki cywilnej nie wpisuje się do ewidencji działalności gospodarczej.
Każdy ze wspólników dokonuje zgłoszenia siebie jako przedsiębiorcy.
Mając wpis do ewidencji działalności gospodarczej (jeden) można być wspólnikiem kilku spółek.

OK fajnie, ale w wpisie do ewidencji wpisalem nazwe spolki X, a kolega chce zalozyc ze mna spolke pod inna nazwa, niz ta ktora napisalem w ewidencji.

Dziex,

M.

Na pewno w wpisie do ewidencji nie jest wpisana spółka cywilna, a to że Pan jako nazwę pod którą prowadzona jest działalność wpisał nazwę spółki, to już Pana sprawa. Nazwę zawsze można zmienić na "neutralną". Kłopot tylko będzie wówczas, jeśli ta nazwa została podana do ZUS, wówczas trzeba będzie przeprowadzić procedurę zmiany nazwy by nie wprowadzać bałaganu w systemie.

Witam,

Do ZUS jeszcze nie zostalo nic zgloszone. Jedyne co to:
Odebralismy regon
Podpisalismy umowe spolki cywilnej, gdzie nazwa firmy jest atka sama jak zgloszona w ewidencji
Podpisalismy umowe co do wynajmu lokalu, przedstawiajac wpis i nasza umowe.

Prosze o podpowiedz, jak to teraz odkrecic:)
Chodzi o to, ze nie wiem jak to robic i...

Czy jest mozliwosc ze nazwe firme po mojemu, czyli np X, kolega nazwie Y i wtedy podpiszemy umowe pomiedzy firma X a Y zakladajac spolke cywilna o nazwie Z??

Nie wiem czy zrozumiale to napisalem, bo sam juz sie pogubilem:)

Dziex,

M.

Powrót