Druga instancja w zakresie zadań własnych gminy

• Autor wątku Autor wątku burczaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burczaq

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Szukam informacji kto jest drugą instancją odwoławczą od działania prezydenta miasta w zakresie zadań własnych gminy. Innymi słowy do kogo można się odwołać, ale uwaga - nie od decyzji, gdyż prawo nie przewiduje w konkretnym postępowaniu wydania decyzji ani postanowienia, ale od całości postępowania administracyjnego - zgodnie z art. 78 konstytucji.

I nie chodzi o skargę tylko o odwołanie - nie na drodze sądowej, lecz administracyjnej.

Art. 78 Konstytucji jest tylko ogólną zasadą prawa do zaskarżenia orzeczeń i decyzji, której konkretyzacja następuje w ustawie np. w k. p. c., k. p. k., k. p. a. itp. itd.

Nie istnieje coś takiego jak odwołanie od czegoś takiego jak całość postępowania administracyjnego. Możesz się odwołać tylko i wyłącznie od konkretnego aktu administracyjnego (decyzji, postanowienia).

To o czym piszesz nie istnieje.

Chyba, że chcesz złożyć skargę konstytucyjną (może Ci o to chodzi), ale ona i tak przysługuje dopiero wtedy gdy wyczerpiesz tok instancyjny, więc i tak i tak nie wiadomo o co pytasz. Ot nie ma takiej instytucji prawnej.

burczaq napisał:
I nie chodzi o skargę tylko o odwołanie - nie na drodze sądowej, lecz administracyjnej.
Może jednak złożyć skargę wg Kpa:
Przepis prawny:
Art. 229. Jeżeli przepisy szczególne nie określają innych organów właściwych do rozpatrywania skarg, jest organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań lub działalności:
1) rady gminy, rady powiatu i sejmiku województwa - wojewoda, a w zakresie spraw finansowych - regionalna izba obrachunkowa,
2) organów wykonawczych jednostek samorządu terytorialnego w sprawach należących do zadań zleconych z zakresu administracji rządowej - wojewoda,
3) (22) wójta (burmistrza lub prezydenta miasta) i kierowników gminnych jednostek organizacyjnych, z wyjątkiem spraw określonych w pkt 2 - rada gminy,

Mona no tak. Tylko co z art. 78 Konstytucji? Mi tu nic a nic nie pasuje.

Lex'ior napisał:
Mona no tak. Tylko co z art. 78 Konstytucji? Mi tu nic a nic nie pasuje.

Ależ Lex~ior, masz rację z tym art. 78 Konstytucji.
Mi nie pasuje po prostu sens pytania burczaqa - "odwołanie od całości postępowania administracyjnego w zakresie zadań własnych gminy, którego nie kończy wydanie aktu administracyjnego".
Postępowanie administracyjne jest to tok czynności organu administracyjnego i stron, zmierzających do wydania aktu administracyjnego.
Na poparcie mojego stwierdzenia dot. skargi z Kpa przywołam jeszcze przepis art. 30 ust. 3 ustawy o samorządzie gminnym, wg którego w realizacji zadań własnych gminy wójt (burmistrz, prezydent miasta) podlega wyłącznie radzie gminy (miasta).

Powrót