I
Igorovic
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam wszystkich użytkowników. Bez owijania w bawełnę... Kilka dni temu zostałem przyłapany na kradzieży w galerii, konkretnie w sklepie odzieżowym, jeszcze konkretniej chodzi o kradzież bluzy o wartości 49,99€. Po tym jak w przymierzalni spakowałem bluzę do plecaka i udałem się w stronę wyjścia zostałem zatrzymany przez 2 tzw. detektywów. Po wejściu "na zaplecze" kazano otworzyć mi plecak i oczywiście bez głupich wykrętów przyznałem się do kradzieży... Spisano protokół z moimi danymi z dowodu... Podpisałem, że przyznaję się do kradzieży i zobowiązuje się w ciagu 2tyg zapłacić odszkodowanie dla sklepu w wysokości 50€. Policja nie została wezwana. Jeden z detektywów powiedział, że muszą spisać protokół i zapewne szef będzie musiał wysłać go na policję po czym w ciagu 3tyg przyjdzie list... Detektyw twierdził, że jeżeli to pierwszy raz to zapewne obejdzie się bez żadnych poważnych konsekwencji... Możliwe, że będzie to tylko upomnienie, ewentualnie kilka "sozialstunden". Problem w tym, że był to mój drugi raz... Pierwszy raz zostałem przyłapany na kradzieży o wartości ok100€. Było to około 2lata temu... Po wizycie na policji i sprawie w sądzie obyło się bez grzywny, za to dostałem 20h sozialstunden. Dodam że mam 22lat i obecnie nie pracuję tylko chodzę do szkoły. Jestem zarejestrowany w jobcenter i dostaję zasiłek dla bezrobotnych i refundacje szkoły. Jest mi strasznie głupio i wstyd, ale nie mam nic na swoje usprawieliwienie... Strasznie boję się konsekwencji. Wiem, że jeśli dostanę grzywnę powyżej 90stawek to będę widniał w rejestrze jako karany, przez co będę miał baaardzo duży problem znaleźć pracę, a w zawodzie do którego się przygotowuje nie będę miał żadnych szans na znalezienie pracy... Naprawdę bardzo bardzo się tego boję i nie mogę przestać o tym myślec. Czy ktoś na forum jest w stanie mi pomóc i powiedzieć jak najprawdopodobniej skończy się ta sprawa? Najbardziej boję się tego, że grzywna może przekroczyć 90stawek... Druga sprawa to czy jeśli szcześliwie skończy się na grzywnie poniżej 90stawek to czy będę miał możliwość zamiany grzywnej na sozialstunden? Przy mojej obecnej sytuacji nie wyobrażam sobie spłaty 800€. Bardzo bardzo proszę o odpowiedź. Będę strasznie wdzięczny. Od kilku dni o niczym innym nie myślę, nie wiem co ze sobą zrobić... Jesczze raz bardzo proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.