Druga praca dla urzędnika

• Autor wątku Autor wątku KOICHI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KOICHI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie :)
Jestem pracownikiem jednego z Urzędu Miast na terenie naszego kraju. Zajmuję się sprawami nadzoru inwestorskiego oraz monitoringiem projektów, dla których pozyskiwane są środki zewnętrzne.
Moje pytanie dotyczy możliwości wykonywania dodatkowej pracy, nie rezygnując z dotychczas wykonywanej. Czy w ramach obecnego zatrudnienia na stanowisku urzędniczym mogę założyć własną działalność gospodarczą lub wykonywać usługi na umowę - zlecenie i pobierać z tego tytułu wynagrodzenie?
Jakie chwyty są dozwolone na tym polu?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Co do zasady - żadne.
W praktyce wszystko zależy od pracodawcy.

Ustawa o pracownikach samorządowych

[lex:2orpumrx]Art. 18 ust 1 Pracownik samorządowy nie może wykonywać zajęć tożsamych, pozostających w sprzeczności lub związanych z zajęciami, które wykonuje w ramach obowiązków służbowych, wywołujących uzasadnione podejrzenie o stronniczość lub interesowność.
ust. 2 W razie naruszenia przez pracownika samorządowego któregokolwiek z zakazów, o których mowa w ust. 1, pracodawca samorządowy niezwłocznie rozwiązuje bez wypowiedzenia stosunek pracy z takim pracownikiem w trybie art. 52 § 2 i 3 Kodeksu pracy lub odwołuje go ze stanowiska.[/lex:2orpumrx]

A ja mam takie pytanie ?

czy moja żona może mieć problemy w pracy przez to że pracuje w urzędzie miasta i zajmuje się promocją całej gminy,a ja jako jej mąż jestem właścicielem prywatnej stadniny konnej nastawionej na turystów,no i mimochodem zdaża się że w materiałach promocyjnych gminy znajdą się także oferty mojej stadniny?

co ten artykuł w praktyce może dla mnie oznaczac?dodam ze kiedy zone zatrudniano pracodawca byl swiadom mojej dzialalnosci.

Powrót