druga reklamacja butów

• Autor wątku Autor wątku szymon.ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon.ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Chciałbym sie dowiedzieć czy jeżeli drugi raz reklamuje te same buty (za pierwszym razem zostały "naprawione") to mogę teraz żądać zwrotu pieniędzy? Pytam się ponieważ na jakieś stronie o prawach konsumenta wyczytałem że mam takie prawo. Niestety nie mogę tego znaleść w przepisach, dlatego proszę o odpowiedź czy rzeczywiście mam takie prawo i wskazanie odpowiednich artykułów. Z góry dziekuje.

Poszukaj w "ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego" z 2002 roku oraz na tym Forum, bo temat był już wielokrotnie poruszany ;-)

Pozdrawiam!

buty

Witam!
Jestem nowy... chciałem zapytac czy moge reklamowac buty? Otoz kupilem buty sportowe skorzane firmy "a..."(bez kryptoreklamy:)) za ponad 300zl i po 16 m-cach zaczynaja mi pekac szwy tak ze niedlugo wyjda mi palce na chodnik:) Mam tylko paragon. Zastanawiam sie czy isc do sklepu i reklamowac rok minal... ale tak mi sie wydaje ze w ustawie cos o 2 latach bylo napisane i ze jak wada wystapi to w ciagu 2 miesiecy od wystapienia trzeba to zglosic. Jeszce powolywanie sie na gwarancje a na rekojmie albo na ustawe i sie zakrecilem nie wiem o co chodzi:( skutek jest taki ze w sumie nie wiem czy mam jakies prawa czy moge sie czegos domagac czy takie pekanie szwow zalicza sie do reklamacji .Mysle ze jezeli w ustawie jest cos o 2 latach to przez 2 lata z butami nie powinno sie nic stac jezeli uzytkuje je w/g zalecen producenta. Prosze o odpowiedz:/
Pozdrawiam!

Teoretycznie masz prawo z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową ale w sytuacji gdy towar ma wadę. Sprzedawca nie może jednak odpowiadać za "normale"zużywanie się obówia którego następstwem jest między innymi pękani szwów które raz że wynika z okresu użytkowania który w twoim przypadku nie jest krótki a dwa że z konserwacją zapewne było kiepsko bo to najczęściej powoduje pękanie szwów dlatgo też twoja reklamacja mijała by się z celem gdyż zapewne zostałaby odrzucona

A wg mnie pękanie szwów to niezgodność z umową - przecież buty są po to, żeby w nich chodzić!
Co do trwania okresu eksploatacji obuwia i sprawy konserwacji, to o tym wypowie się rzeczoznawca sklepu ;-)

Pozdrawiam!

Ustawa o szczególnych warunkach... nie nakłada obowiązku dokonania oceny obuwia przez rzeczoznawce, choć w praktyce tak dzieje się najczęściej.zgodne z prawem będzie dokonanie przez sprzedawcę oceny obuwia osobiście.a przy ocenie roszcenia należy wziąść pod uwagę wszystkie okoliczności a czynnik czasu nie jest tu bez znaczenia ,z praktyki wiem że po 1 takie reklamacje na ogół są odrzucane jako niezasadne a 2 że postępowania w podobnych sprawach kończą sie oddaleniem powództwa..

[cytat="kazus"] pękani szwów które raz że wynika z okresu użytkowania który w twoim przypadku nie jest krótki a dwa że z konserwacją zapewne było kiepsko bo to najczęściej powoduje pękanie szwów [/cytat]

hmm... Dziekuje za odpowiedzi :) wiec konserwacja byla bo dbam o buty a szwy sa z grubej nici szyte :) i wydaje mi sie ze nie powinny pekac ale rozchodzi sie o to czy w ciagu 2 lat mam prawo reklamowac buty i na co sie powolac?? byly uzytkowane zgodnie z przeznaczeniem tzn. chodzilem w nich po miescie (jako wyjsciowe) nie gralem w pilke ani nie biegalem w nich, wiec jezeli ustawa daje mi prawo 2 lat to przez 2 lata nie powinno sie z nimi teoretycznie nic stac - tak to rozumiem. Ja nie potrafie znalezc odp. aktu prawnego a nawet moze i znalazlem i czytalem ale i tak nie wiedzialem ze to ten... :what: wiec po cichu liczylem i licze nadal na to ze ktos mi pomoze i napisze tak idz do sklepu powiedz ze powolujesz sie na ustawe... art.... paragraf... :) albo idz do szewca i napraw:) chociaz wiadomo kazdy wolalby nowe.
Pozdrawiam!

Ustawa o sczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej daje Ci takie prawo.Ustawa ta przewiduje odpowiedzialność za tzw. niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową w okresie 24 misięcy od dnia sprzedaży.I w okresie 6 miesiecy od daty zakupu istnieje domniemanie że niezgodność istniała od początku ciężar dowodu że było inaczej obciąż sprzedawce natomiast po tym czasie czyli 6 miesiącach nie ma domniemania i ciężar dowodu obciąża ciebie jeżeli twierdzisz że wina tkwi w butach to powinieneś to wykazać..Przy realizacji uprawnień nie ma obowiązku podawania konkretnego art. a jedynie należy przedstwić stan faktyczny.Jednak prawo do domagania się czegoś nie oznacza automatycznej jego realizacji np.wymiany od razu butów na nowe.Realizacja tego prawa w taki sposób jest możliwa tylko i wyłącznie gdy reklamacja jest zasadna tzn.wina tkwi w butach a nie!!w okoliczności za które sprzedawca odpowiadać nie może taki jak mechaniczne uszkodzenie czy normalne zużycie.Pozdrawiam...

Ale szybko dostałem odpowiedź:) dzięki bardzo! właśnie o to mi chodziło, to pójdę będę próbował może się uda. Tylko boję się, że powiedzą mi w sklepie, że reklamować możnabyło do 1 roku... i że nie chcą przyjąć butów... Zobaczymy, będę jechał do domu za 2 tyg. to tak jakoś napiszę jak to wszystko wyszło. Mam nadzieję, że będzie dobrze :help:

NIe trzeba się niczego bać a jedynie powołac na wskazaną wyżej ustawe, dodam jeszcze tylko że termin zgłoszenia reklamacji wynosci max. 2 miesiące od ujawnienia wady tzn jeżeli powiesz że wade zauważyłeś 2,5 miesiąca temu to automatycznie tracisz swoje uprawnienie.Suda lex sed lex :D

Buty pewnej firmy na A....

Prosze o szybka odpowiedz :)

11 mc temu kupilem buty firmy A... :) po ok 3 mc w miejscu gdzie pracuje stopa (gdzie place sie zginaja [ nie znam fachowego okreslenia-sorry]) jeden z butow zaczal pekac, a drugi byl ok. Na buty dostalem 12 mc gwarancji. Teraz zauwazylem ze podeszfa drugiego buta (skladajaca sie z 3 warstw: pianka, guma i cos jeszcze) rozwarstwia sie.Rozumiem ze pod "naturalne zuzycie" moze podchodzic pierwsza wada, ale ta druga to chyba ewidentnie wada wykonania/zle dobranego kleju.

Czy mam szanse odzyskac moje 270zl ?

Należy odróżnić rodzaje odpowiedzialności w przypadku wadliwego towaru jeden rodzaj to opisywany szerzej przeze mnie odp.za niezgodność towaru konsumcyjnego z umową natoniast druga z tytułu gwarancji i to od decyzji konsumenta zależy na podstawie której będzie dochodził swoich praw.jeżeli chodzi o odp.na podstawie gwarancji to sprzedawca(producent) decyduje o jej charakterze tzn.okres trwania, warunki naprawy zwrotu itp. natomiast w przypadku odp.za niezgodność..to kwestie praw i obowiązku uregulowane sa ustawowo i wpierwszej kolejności jeżeli co podkreślam reklamacja zostanie uzana za zasadną przysługuje naprawa lub wymiana towaru na nowy a dopiero gdy naprawa okazała się niemożliwa, nazbyt kosztowna bądź też mimo zasadności sprzedawca nie uczynił by zasadość swojemu obowiązkowi można żądać obniżenia ceny lub zwrotu pieniędzy,ale powtóre w pierwszej kolejności naprwa lub wymiana-gdy oczywiście reklamacj uznano za zasadną.Co to kwesti technicznej "rozklejenia" nie wypowiadam się gdyż po 1 nie wiem jak faktycznie wygląda to uszkodzenie a 2 zajmuje się raczej kwestiami prawnymi niż rzeczoznastwem, takie kwestie poruszam jedynie gdy uszkodzenie jest "typowe" np.pęknięcie szwów :D pozdrawiam

Witam serdecznie. Skorzystam z Twojego tematu. Mam pytanie. reklamowałem obuwie i reklamacja została uznana jednak nie chcą mi wypłacić pieniędzy, nie naprawili też starej pary butów, a chcą żebym wymienił te buty na inne w ich sklepie. Mnie taka wymiana nie interesuje ani nie satysfakcjonuje, ponieważ nie podobają mi się inne buty w tym sklepie i nie zwracają różnicy w cenie starej pary a nowej. Gdzie znajde odpowiedni przepis stanowiący o tym, iż można takowej wymiany dokonać bądź też stanowiący o tym, że mam prawo żadania zwrotu gotrówki? Pozdrawiam i prosze o pomoc.

W tym przypadku sprzedawca nie narusza prawa gdyż jak wcześniej pisałem jest określona kolejność realizacji praw, jedyną okolicznąscia na jaką można się powołać jest narazenie na znaczne niedogodności ale one muszą faktycznie istnieć a "nie podobanie sie" jest okolicznościa dość problemową i raczej nie podpada pod to, gdyż sprzedawca może twierdzić że mówi pan tak celowo i w ewentualnym postępowaniu sądowym również i sąd mógłby tak to potraktować.Nalezy wziąśc pod uwagę to że reklamacja została uznan(co nie jest częste!)i być wyrozumiałym również i dla tego sprzedawcy bo tak na prawde koszt tych nowych butów on pokrywa a stare pozostaje mu jedynie wyrzucić..

kazus - WIELKIE DZIEKI ZA SZYBKA REAKCJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

[cytat="kazus"]takie kwestie poruszam jedynie gdy uszkodzenie jest "typowe" np.pęknięcie szwów :D pozdrawiam[/cytat]

Dzięki bardzo :lol: masz racje nie będę się bał w sumie przecież mogę tylko zyskać...mam nadzieję :evil:, a pęknięte szwy zobaczyłem z 2 tyg. temu więc nawet widać gołym okiem, że zaczynają pękać.
Jutro do wygrania 20.000.000zł w dużym lotku jak wygram to już machnę ręką na te buty :D

Pozdrawiam!

[cytat="kazus"]W tym przypadku sprzedawca nie narusza prawa gdyż jak wcześniej pisałem jest określona kolejność realizacji praw, jedyną okolicznąscia na jaką można się powołać jest narazenie na znaczne niedogodności ale one muszą faktycznie istnieć a "nie podobanie sie" jest okolicznościa dość problemową i raczej nie podpada pod to, gdyż sprzedawca może twierdzić że mówi pan tak celowo i w ewentualnym postępowaniu sądowym również i sąd mógłby tak to potraktować.Nalezy wziąśc pod uwagę to że reklamacja została uznan(co nie jest częste!)i być wyrozumiałym również i dla tego sprzedawcy bo tak na prawde koszt tych nowych butów on pokrywa a stare pozostaje mu jedynie wyrzucić..[/cytat]

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie poczekam jeszcze toche na jakieś nowsze modele i być może coś wybiorę.

[cytat:1vdlxn67]W takim razie poczekam jeszcze toche[/cytat:1vdlxn67]
Jednak nie czekaj za długo - masz 2 miesiące od zauważenia wady na zgłoszenie tego - inaczej Twoje prawa nie mogą zostać zrealizowane ;-)

Pozdrawiam!

[cytat:raymcbed]
Jednak nie czekaj za długo - masz 2 miesiące od zauważenia wady na zgłoszenie tego
[/cytat:raymcbed]
Ale on już zgłosił reklamacje i została uznana i teraz tylko czeka na wymiane na nowe..

[cytat="Fazzieh"][cytat:3uoloty9]W takim razie poczekam jeszcze toche[/cytat:3uoloty9]
Jednak nie czekaj za długo - masz 2 miesiące od zauważenia wady na zgłoszenie tego - inaczej Twoje prawa nie mogą zostać zrealizowane ;-)

Pozdrawiam![/cytat]

Sprzedawca dał mi rok na wymiane na inne, ale wiecie może co z różnicą w cenie?? Bo jeśli wybiorę tańsze to powiedzieli, że różnicy nie zwrócą.

Powrót