Druga Sprawa spadkowa - a verdykt juz jest

• Autor wątku Autor wątku restituta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

restituta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
4 miesiace temu bylam uczestnikiem sprawy spadkowej mojego ojca. Zakonczyla sie - ja, siostra i druga zona mojego ojca dostalismy postanowienie sadowe ze jestemy prawnymi spadkobiercami. Od tego czasu, (a juz 8 miesiecy od smierci ojca) druga zona ojca nie chce nas nawet wpuscic do naszego rodzinnego domu. A teraz wniosla druga sprawe i chce podwazyc pierwszy testament ktory zostal juz rozpozadzony przez Sad. Nikt po pierwszej sprawie nie podwazyl sadowego postanowienia. Czy moze druga zona ojca wniesc prawnie druga sprawe o spadek?

Tak w trybie 679kpc.
Jeżeli jesteście właścicielami domu to należałoby eksmitować tą kobietę.
Nadto można dochodzić p-ko niej roszczenia o bezumowne korzystanie z nieruchomości - wysokość winna odpowiadać średniej stawce czynszu za taki domek.

Dziekuje Adamlukass.
To jest 110m2 mieszkanie w domu. Ja dostalam 1/4 (czyli wraz z siostra mamy 1/2 mieskania) oraz reszty majatku (pamiatki rodzinne, domek wczasowy itp) Narazie nam chodzi o wyprostowanie sytuacji z mieskaniem. Druga zona ojca nie pozwala nam wejsc do domu, mimo to ze mamy postanowienie Sadowe. Nie wiemy jak tam prawnie wejsc skoro ona nas nie wpuscza. Ona mowi ze chce mase spatkowa zrobic. Czy do tego czasu nam nie wolno tam wejsc? Nagle ona chce wnjesc druga sprawe spadkowa, i wyglada na to ze chce probowac zagarnac cala czesc mieszkania. Czy jest taka mozliwosc ze jej sie to uda, mimo to ze Sad juz dal werdykt za pierwszym razem, po ktorym nikt nie roszczyl pretesji ?

Czyli ta druga żona jest współwłaścicielem mieszkania.
Z treści postu nie bardzo orientuję się czy był dział spadku czy nie.
Jeżeli nie to należy złożyć takowy wniosek.

Tak, zona jest wspolwlascicielem. Jescze nie bylo podzialu majatku. Najpierw myslelismy ze mozna z nja uzgodnic podzial wspolnie bez oficjalnego podzialu. jak dlugo sie na dzial spadku czeka? I jakie prawa mamy z siostra bez takigo podzialu. Czy juz mozemy n.p. prawnie wejsc do mieskznia bo jestesmy w ksiegach wieczystych wpisane - i czy mozemy zadac oplaty za nasze czesci, ponierwasz ona te czesci zajmuje?

Należy złożyć wniosek o dział spadku - 680 i nast. kpc
Stosunek współwłasności regulują natomiast art 195 i nast. kc.

Powrót