Druga transza - rezygnacja

• Autor wątku Autor wątku omanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam proszę o pomoc
Mam kredyt hipoteczny dostałem pierwsza transzę ale okazało się że wykonawca jest oszustem i oszukał sporo osób sprawa trafiła do prokuratury. Pisałem podanie o rezygnację z drugiej transzy i chce zacząć spłacać ratę kapitałowo odsetkowe.
Bank odpisał mi że muszę mieć środki za zakończenie budowy Albo pokazanie dok że umowa została już zakonczona. Zostałem oszukany przez złodzieja wykonawcę a bank każe mnie drugi raz. Proszę o odpowiedź jak z tego wybrnąć. Dziękuję

A czy wykonawca w ramach pierwszej transzy wykonał przewidywany zakres prac?
Kiedy i jak zamierzasz wykończyć inwestycje?

Wykonawca dostał zaliczkę wylał płytę fundamentową bo to był warunek by bank uruchomił pierwsza transzę kredytu. Dostał transzę i tyle nic więcej się nie dzieje, tak jak u innych ludzi nie stać mnie już na kończenie inwestycji

Więc jak widzisz możliwość zabezpieczenia się banku? Jaki bank mialby miec interes by umozliwic ci po prostu splate rat?

Bank ma działkę w hipotekę ja spłacam kredyt od całej wartości a mam tylko pierwsza transzę chce zrezygnować z drugiej i spłacać normalnie pierwsza transzę, po co mi druga

Obowiązuje cię umowa zawarta z bankiem, tam szukaj odpowiedzi. Pewnie korzystniej bedzie wziasc gdzies kredyt na splate tej hipoteki.
Bank na pewno ma kary za nie dotrzymywanie terminow budowy i oczekuje realizacji zgodnie z umowa.

chce zrezygnować z drugiej i spłacać normalnie pierwsza transzę, po co mi druga
Wypłata drugiej transzy nie jest odrębną umową, tylko wynika z umowy kredytu hipotecznego. Więc nie możesz zrezygnować z jej wypłaty. O ile masz możliwość wypowiedzenia umowy, to konsekwencje Twojego działania będą opisane w samej umowie. Jednostronne zmiany do umowy, nie mają mocy prawnej.

A czy bank ma możliwość zgodzić się na zmianę umowy ? Czy w ogóle preferują takie rozwiązania?

To wszystko zalezy od wielu czynników.
Ile wart jest działka w obecnym stanie, ile juz wyplacili itp itd.

Zapewne dzialka jest mniej warta niż pierwsza transza

To m fajnie nie dość t zostałem oszukany to teraz mam problem z bankiem

Powrót