Drugi bon na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku janzurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janzurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

W lipcu otrzymałem bon na zasiedlenie w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej. Z końcem stycznia br. rozliczyłem się z bonu i zamknąłem działalność. Od początku lutego jestem zarejestrowany jako bezrobotny (II profil) z prawem do zasiłku.

Czy istnieje możliwość złożenia ponownej prośby o bon na zasiedlenie? Tym razem chciałbym podjąć pracę w oparciu o umowę. Z tego co udało mi się ustalić nigdzie nie jest napisane, że bonu nie można wziąć drugi raz. Pytanie, jak sensownie uzasadnić taką prośbę, żeby przekonać urzędnika?

Z góry dziękuję za pomoc.

A podejmuje Pan pracę w tej samej miejscowości, w której w lipcu prowadził Pan działalność gospodarczą?

janzurek napisał:
Z tego co udało mi się ustalić nigdzie nie jest napisane, że bonu nie można wziąć drugi raz.
Ani też nie ma nigdzie napisane, że PUP ma bezustannie wspierać bezrobotnego taką formą. Przyznanie kolejnego bonu na zasiedlenie w tak krótkim czasie będzie na pewno podlegała szczegółowej analizie Pana sytuacji na rynku pracy, przyczyn, które sprowadziły Pana do poprzedniego miejsca zamieszkania i wielu innych czynników, których nie sposób wymienić. Decyzja czy zostanie Panu przyznany kolejny bon należy bowiem do Pana PUP.
PUP na pewno będzie analizował czy zasadne i celowe jest przyznanie Panu kolejnych ok. 8 tys. na wyprowadzkę w sytuacji gdy inni bezrobotni nie mieli okazji nawet raz skorzystać z takiego bonu.

Powrót