Drugi kierunek studiów po licencjacie i magisterce

• Autor wątku Autor wątku kamarro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamarro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź na pytanie, które mnie frapuje. Słyszałem i czytałem już wiele różnych wersji i już sam praktycznie nic nie wiem, totalny mętlik.

Ale po kolei. Otóż pragnę się dowiedzieć, czy w mojej sytuacji rozpoczęcie drugiego kierunku studiów od roku 2016/2017 (w tym przypadku byłyby to moje drugie studia magisterskie dzienne) jest w ogóle możliwe.

Studia licencjackie rozpocząłem w roku akademickim 2011/2012. Zostałem absolwentem w 2014 roku, a wraz ze startem roku 2014/2015 zainaugurowałem studia magisterskie na tym samym kierunku (kontynuacja).

W 2016 roku mam zamiar się obronić i zrobię wszystko, aby do tego doszło, ale w ostatnim czasie uświadomiłem sobie, że studia, które ukończyłem i które w najbliższej przyszłości (mam nadzieję) ukończę, nie satysfakcjonują mnie na tyle, żeby zakończyć jeszcze edukację. Tak, wiem, trochę późno doszedłem do takiego wniosku, ale przez pewien czas żyłem iluzją. Nie chodzi też o to, że żałuję wcześniejszego wyboru, ale zwyczajnie o to, że późno zacząłem się zastanawiać nad drugim kierunkiem. Poza tym znalazłem coś co bardzo mnie zainteresowało i chciałbym zdobyć w związku z tym nieco bardziej odpowiednie wykształcenie.

I teraz chciałbym się dowiedzieć dokładnie, jak to jest z tym drugim dziennym kierunkiem po zakończeniu dwustopniowych studiów. Jak jest z punktami ECTS? Czy limity obowiązują (różne wersje słyszałem)? Czy aktualne przepisy po decyzji TK obejmują również i mnie, co oznacza, że bez problemu będę mógł przystąpić do rekrutacji w 2016 roku, czy też będę musiał płacić?

O bycie wiecznym studentem proszę się nie martwić :) Zamierzam w tym czasie dzielić studia z pracą, zresztą już tak robię.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Do rekrutacji przystąpić możesz zawsze, ECTS-y nie mają tu znaczenia (bardziej opłata rekrutacyjna). A czy starczy ECTS-ów na kolejne lata studiowania... wyrok TK uczelnie interpretują po swojemu.

Od 1 października 2014 obowiązuje ustawa. Nie ma limitów ECTS, a tym samym opłat za ECTS-sy powyżej limitu. Jest natomiast limit przyjęć studentów, którzy będą studiować kolejny kierunek studiów. Ten limit uczelnie określają same.

Powrót