Drugi paszport w Uk

• Autor wątku Autor wątku bruno1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bruno1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Moja córeczka skończył roczek i skończył sie jej paszport który był wyrabiany w Londynie . Urodzona jest tutaj a zameldowana w Polsce.Chciałem pojechac i wyrobic jej nowy paszport ale niewiem czy potrzebne jest znów potwierdzenie od notariusza o zgodności podpisu małżonki??????????????????
Prosze o odpowiedz .....

Pytanie zadaj ambasadzie/konsulatowi RP w UK.

Cóż za inteligentana odpowiedz................;)

Bruno, jesli macie oboje nieograniczone prawa rodzicielskie, to oczywiscie, taki podpis bedzie konieczny.

Dzięki śliczne za odpowiedz. Jak wyrabiałem pierwszy paszport to właśnie miałem takie poświadczenie od notoriusza ale niewiedziałem czy potrzebne jest jak już wyrabia sie drugi raz.Próbowalem ze sto razy dodzwonic sie ale tam tylko automatyczna sekretarka.

Nia ma za co:) Dodam juz na przyszlosc, dla innych pytajacych. Takie potwierdzenie jest konieczne, chocby mialo byc co pol roku. Rodzice sie rozchadza, a prawo pozostaje prawem:)

athina napisał:
Nia ma za co:) Dodam juz na przyszlosc, dla innych pytajacych. Takie potwierdzenie jest konieczne, chocby mialo byc co pol roku. Rodzice sie rozchadza, a prawo pozostaje prawem:)
tak swoja droga to chore prawo, oboje rodzice przy wyrabianiu paszportu, dowodu, itp. nawet jak chcialem wpisac brytyjski akt urodzenia dziecka w usc to potrzebna mi byla pisemna zgoda zony.przeciez nikt tego nie robi na zlosc dziecku, tylko po to ze jest lub bedzie kiedys potrzebne. chore.
do konsulatu musisz probowac sie dodzwonic, mi sie kiedys udalo, najlepsza droga kontaktu z nimi jest e-mail.

bruno1 napisał:
Witam
Moja córeczka skończył roczek i skończył sie jej paszport który był wyrabiany w Londynie . Urodzona jest tutaj a zameldowana w Polsce.Chciałem pojechac i wyrobic jej nowy paszport ale niewiem czy potrzebne jest znów potwierdzenie od notariusza o zgodności podpisu małżonki??????????????????
Prosze o odpowiedz .....
ile byles w uk przed urodzeniem dziecka?
moze corka jest brytyjka a ty o tym nie wiesz i mozesz bez problemu wyrobic jej 5-letni brytyjski paszport :>
poza tym jak bedziecie w polsce to zrobcie jej dowod osobisty, jest za darmo i na 5 lat, po ue moze na nim podrozowac.

Od 2007 jestem w UK cały czas ale w 2004 byłem 9miesiecy pózniej zjechałem na 3 miesiące do kraju ,2005 byłem 8 w UK a 4 w Polsce i 2006 10miesiecy tutaj. A córa urodziła sie w maju 2010.
Dziekuje za wszelkie informacje .

bruno1 napisał:
Od 2007 jestem w UK cały czas ale w 2004 byłem 9miesiecy pózniej zjechałem na 3 miesiące do kraju ,2005 byłem 8 w UK a 4 w Polsce i 2006 10miesiecy tutaj. A córa urodziła sie w maju 2010.
Dziekuje za wszelkie informacje .
Pracowales od 2004 roku? Masz na to papiery?są szanse ze cora jest brytyjka od urodzenia.

Jakie potrzebne byłby papiery?? mam wszystkie rejestracje w WRS

bruno1 napisał:
poczynajac od wrs, przez payslipy, p45, p60, jesli byles samozatrudniomyn przez jakis czas to rozliczenia z hmrc, dobrze tez miec wyciagi z banku.

bruno1 napisał:
w twoim przypadku moze pojawic sie problem, ale kilka pytan odnosnie tego:
- na jaka wize wjechales do uk?
- kiedy zrobiles rejestracje wrs?
- czy po rejestracji przepracowales dla danego pracodawcy 12 miesiecy?
- jesli nie to czy robiles przerejestrowanie na nowego pracodawce?
wszystko teraz zalezy od twojego wrs, choc pomimo to mozna sporobowac moze sie nie zorientuja :)

bruno1 napisał:
aczkolwiek jesli masz potwierdzenie stalego rezydenta przed data urodzenia dziecka mozesz zapomniec o wczesniejszych pytaniach i to zalatwi sprawe w zupelnosci :>

Boloney, a jak jest Brytyjka, to rodzice unikna formalnosci zwiazanych z wyrobieniem paszportu? Unikna podpisow obojga z nich? Proponujesz rozwiazanie, ktore uwolni ojca dziecka od frasunkow, jakimi sie z nami podzielil?:P

Ja cały czas mam jednego pracodawce i wszystkie WRS ale wszystkich pejslipów to nie bedzie bo napoczątku niezbierałem , przyjechałem jako student. Gdzie powinienem się udac aby o wszystko upewnic sie. ?Sorki jezeli męcze tyloma pytaniami, siedze tu chwile ale pracuje na farmie i jestem do tyłu z wszelkimi informacjami. Dzieki za informcje...

athina napisał:
Boloney, a jak jest Brytyjka, to rodzice unikna formalnosci zwiazanych z wyrobieniem paszportu? Unikna podpisow obojga z nich? Proponujesz rozwiazanie, ktore uwolni ojca dziecka od frasunkow, jakimi sie z nami podzielil?:P
nikt nie zmusza do uzywania brytyjskiego obywatelstwa, na dobra sprawe mozna o nim zapomniec i nigdy sie nim nie poslugiwac.
forme o brytyjski paszport podpisuje jedno z rodzicow i ktos kto jest profesjonalista, np lekarz.ale on potwierdza ze zna rodzica i ze zdjecie jest tego dziecka.

bruno1 napisał:
Ja cały czas mam jednego pracodawce i wszystkie WRS ale wszystkich pejslipów to nie bedzie bo napoczątku niezbierałem , przyjechałem jako student. Gdzie powinienem się udac aby o wszystko upewnic sie. ?Sorki jezeli męcze tyloma pytaniami, siedze tu chwile ale pracuje na farmie i jestem do tyłu z wszelkimi informacjami. Dzieki za informcje...
jesli masz p60 za 5 lat przed urodzeniem dziecka to one zalatwiaja sprawe, wszystko zalatwia sie przez poczte, wysylasz dokumenty poczta, kurier przywozi paszport. musisz wyslac forme, p60, list w ktorym powolasz sie na odpowiednie przepisy, twoj paszport albo dowod, zdjecia i sprawa zalatwiona.
ja dostalem corki paszport w ciagu 5 dni roboczych choc moja sytuacja byla prostsza od twojej.w takiej sytuacji jak twoja mam dwoje znajomych, ich dzieci dostaly paszporty.
polskie dokumenty wyrobie tylko po to by dziecko pozniej nie mialo problemow, ale jakos nie mam pospiechu zeby je zrobic.generalnie jest to formalnosc jesli sa dokumenty.

Powrót