Drugi wniosek o stwierdzenie przewlekłości

• Autor wątku Autor wątku tomek001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek001

Użytkownik
Odpowiedzi
278
W tamtym roku w czerwcu złożyłem wniosek za pośrednictwem sądu rejonowego do sądu okręgowego o stwierdzenie przewlekłości postępowania. Sąd okręgowy przyznał mi 2 tys odszkodowania od skarbu państwa.

W tym roku w lutym zapadło postanowienek w mojej sprawie, 20 lutego złożyłem wniosek o wydanie uzasadnienia,sad wg prawa ma max 2 tyg na jego sporządzenie. Mamy już 22 kwietnia a uzasadnienia nadal nie ma. Po jakim czasie od pierwszego wniosku i czy w ogóle można złożyć drugi raz wniosek o przewlekłość postępowania?

Sorry że nie odpowiem merytorycznie bo nie wiem. Za to mam pytanie: Ile czekałeś w rzeczonej sprawie by mieć pewność na jej przewlekłość. Moja sytuacja - poszkodowany w drobnej sprawie karnej, do sądu prokuratura wysłała akta w 2019, w 2020 zostały wyznaczone terminy, oskarżony się migał (odpowiada z wolnej stopy), potem symulował chorobę, więc sąd powoływał 2x biegłych, na dzień dzisiejszy są wyniki od biegłych (nie mam wglądu), pewno sprawa wróci na wokandę na jesieni / zimie. Więc bite 4 lata. Jest szansa na odszkodowanie za przewlekłość? Dodam że sprawa trywialna, dowody są niezbite, odpowiedzialność karna nie jest jakaś wielka, ale typ już siedział za podobne akcje i pewno boi sie górnego wymiaru wyroku.

Nie Podpowiem, u mnie była to sprawa cywilna. Sąd rok rozpatrywał wniosek a winien maksymalnie 30 dni.

Powrót