drugie dziecko na urlopie macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku pandziolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pandziolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Pracowałam w UK 3 lata na kontrakcie.W lipcu zeszłego roku poszłam na urlop macierzyński - spędziłam go w Polsce.Urodziłam syna we wrześniu 2010.Płatny urlop macierzyński skończył mi się 1 kwietnia 2011.Przedłużyłam go biorąc 15 tygodni urlopu bezpłatnego.Obecnie jestem w 4 m-cu ciąży.Czy przysługuje mi kolejny urlop macierzyński?Czy muszę iść do pracy (dodam,że nie planowałam powrotu do UK)?

nie wiem jak to sie ma do pobytu w pl, ale moja zona jest na macierzynskim, urodzila we wrzesniu i teraz jest znowu w ciazy, termin na wrzesien i przysluguje jej kolejny macierzynski od pracodawcy.
co ty mialas za urlop?
bo moja zona ma mniej bezplatnego, cos okolo 12 tygodni, wczesniej miala 39 platnego.
jesli bylabys w uk sytuacja bylaby prostsza.
skontaktuj sie z pracodawca, w dalszym ciagu jestes zatrudniona, nalezy ci sie rowniez urlop wypoczynkowy.

no właśnie wiem,że będąc w UK sprawa byłaby prostsza,ale nie zamierzamy tam wracać.wyczytałam jednak,że musiałabym przepracować minimum 3 m-ce między jedną ciążą a drugą.to jest niestety niewykonalne.
dzięki za odp

pandziolka napisał:
no właśnie wiem,że będąc w UK sprawa byłaby prostsza,ale nie zamierzamy tam wracać.wyczytałam jednak,że musiałabym przepracować minimum 3 m-ce między jedną ciążą a drugą.to jest niestety niewykonalne.
dzięki za odp
jesli jestes na macierzynskim z uk, nawet tym bezplatnym w dalszym ciagu liczy ci sie stosunek pracy, nalicza ci sie urlop wypoczynkowy itp, wiec poinformuj pracodawce ze jestes w ciazy, kiedy masz termin i zapytaj czy bedzie ci sie nalezalo kolejne macierzynskie, wez sobie tez urlop wypoczynkowy po skonczeniu macierzynskiego, tym wydluzysz troszke stosunek pracy.

Powrót