drugie postępowanie przed umorzeniem pierwszego.

• Autor wątku Autor wątku anusiakowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusiakowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Została na mnie nałożona grzywna w celu przymuszenia. Złożyłam zarzuty. W styczniu postępowanie zostało umorzone. Teraz dostałam kolejne postanowienie o nałożeniu grzywny (ten sam obowiązek). Tytuł wykonawczy został wystawiony w grudniu, czyli przed umorzeniem postępowania. Czy to jest zgodne z prawem? Czy można wystawić kolejny TW przed umorzeniem postępowania? Czy w nowym postanowieniu można powoływać się na upomnienie wystawione w czasie trwania tego umorzonego postępowania?

Upomnienie wystawia się tylko raz, niezależnie od tego ile później jest tytułòw wykonawczych i wszczętych na ich podstawie postępowań egzekucyjnych.

A jeśli postępowanie jest umorzone ze względu na nieprawidłowo wystawione upomnienie (np. błędne określenie obowiązku albo upomnienie wystawione przed upływem terminu obowiązku) to organ musi zacząć kolejne postępowanie od wystawienia nowego upomnienia? Jeśli organ odwoławczy nie przekaże sprawy do ponownego rozpatrzenia tylko umorzy postępowanie to jak wystawić tytuł wykonawczy na podstawie błędnego upomnienia?

Jeśli postępowanie egzekucyjne zostało umorzone wskutek uwzględnienia zarzutu nieprawidłowego upomnienia, to kolejną egzekucję można, moim zdaniem, wszcząć dopiero po ponownym wystawieniu, tym razem prawidłowego, upomnienia.

Powrót