druk e101z zusu że nie pobieram żadnych świadczeń

• Autor wątku Autor wątku konk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój pracodawca z Niemiec, żąda ode mnie dokumentu z ZUS, że nie mam żadnych świadczeń ubezpieczeniowych. Mam pytanie, po co mu to do czego jest to potrzebne, dodam że ja pracuję i nie uzyskam takiego pisma z ZUS--negatywnego---co mam teraz z tym zrobić o co chodzi?????czy jest jakaś inna forma??

Witam,
zaświadczenie z ZUS o pobieraniu bądź niepobieraniu przez Pana świadczeń nie ma nic wspólnego z formularzem E 101PL. Także w Pana sytuacji, należy pozyskać z ZUSu zaświadczenie o niepobieraniu świadczeń z ZUSu.
Natomiast formularz E 101PL potwierdza, w jakim państwie będzie Pan podlegać ubezpieczeniu społecznemu z tytułu pracy wykonywanej na terenie Niemiec.
Ogólnie mówiąc, niemiecki pracodawca "bada Pana sytuację ubezpieczeniową", ponieważ nie może Pan w dwóch państwach jednocześnie podlegać ubezpieczeniu społecznemu.

http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105#198
OPTYMALIZACJA SKŁADKI ZUS! - forum na grupie Młodzi przedsiębiorcy :-) - strona 8 - GoldenLine.pl

Przykład

Obywatel polski prowadzący na terenie Polski pozarolniczą działalność gospodarczą, w ramach prowadzenia tej działalności wykonuje pewne czynności związane z tą działalnością na terytorium Wielkiej Brytanii przez okres 12 miesięcy. W okresie wykonywania pracy na terenie tego kraju, tj. w okresie wymienionych 12 miesięcy, osoba ta może pozostać w polskim systemie ubezpieczeń społecznych.

Należy jednak podkreślić, że osoba prowadząca działalność na własny rachunek, zanim zacznie wykonywać pracę w państwie zatrudnienia, najpierw musi wykonywać pracę na własny rachunek w państwie, w którym mieszka. Oznacza to, że osoba ta najpierw wykonuje przez określony czas oznaczoną pracę w państwie zamieszkania, zanim uda się do innego państwa członkowskiego w celu wykonywania tam zadań, których treść i czas trwania są z góry określone, a ich wykonanie da się potwierdzić za pomocą odpowiednich umów.

Na okres wykonywania pracy za granicą przez pierwszych 12 miesięcy - podobnie jak dla pracowników wystawiany jest formularz E 101.

Tak więc dla osoby prowadzącej działalność na własny rachunek formularz E 101 będzie potwierdzony tylko wówczas, gdy:

praca za granicą jest z góry określona co do treści i czasu,
osoba, przed rozpoczęciem pracy za granicą prowadziła działalność na własny rachunek na terenie Polski,
osoba jest zgłoszona do ubezpieczeń społecznych w państwie, gdzie zwykle tę działalność prowadzi.
Jeśli praca za granicą przedłuża się ponad 12 miesięcy, osoba może wystąpić o przedłużenie zwolnienia z ubezpieczeń w państwie jej czasowego prowadzenia, nie dłużej jednak niż na kolejne 12 miesięcy. Z wnioskiem w tej sprawie przedsiębiorca występuje na formularzu E 102 bezpośrednio do instytucji państwa czasowego wykonywania pracy.

Każde z 25 państw Unii Europejskiej ma swój własny system zabezpieczenia społecznego. Dla osób, które w swojej karierze zawodowej podlegają różnym systemom ubezpieczeń w różnych państwach UE, ta wielość systemów powodowałaby negatywne konsekwencje. Trudno byłoby bowiem ustalić oraz wypłacić np. świadczenia z ubezpieczenia społecznego. Konieczne więc stało się takie skoordynowanie systemów zabezpieczenia społecznego, które pozwoliłoby wyeliminować powstawanie kolizji przepisów w tym zakresie.
http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105

co może zrobić pracodawca Niemicki, jesli chce mnie zatrudnić do pracy sezonowej w swoim gospodarstwie, chodzi o rolnika, jeśli ja pracuję w Polsce bądź jestem rencistą????
przecież nie uzyskam tego zaświadczenia z ZUS???Czy musi płacić wieksze podatki za takiego pracownika????

Sprawa wygląda tak, załatwiłam pracę legalną do pracy sezonowej do Niemiec kilku osobom,teraz dzwoni do mnie że chce papiery z ZuS od 2007 roku, potwierdzające że te osoby nie pracują nigdzie??Mówi że jak ich nie dostanie grozi mu kara w wysokości 20000 euro??/Jak mu pomóc, przecież nie jesteśmy w stanie dostać tych papierów, czy jest inna możliwość ulgowa dla tego pracodawcy aby nie płacił??? proszę poradźcie...

Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech
Co najmniej na tydzień przed wyjazdem z Polski należy zgłosić się do wojewódzkiego oddziału NFZ w celu pobrania formularza E111. Będzie ci on przydatny jeśli zamierzasz pracować w Niemczech krócej niż 50 dni. W takim wypadku jesteś objęty tylko ubezpieczeniem wypadkowym, a prawo do ubezpieczenia zdrowotnego i bezpłatnej opieki medycznej posiadasz na podstawie formularza E111.

Jeżeli jesteś zatrudniony na więcej niż 50 dni, twój pracodawca musi cię zgłosić jako osobę od której odprowadzał on będzie ubezpieczenie chorobowe, a także branżowe ubezpieczenie wypadkowe. Tym samym zyskujesz pełne prawa do bezpłatnego korzystania z niemieckiego systemu opieki zdrowotnej, zgodnego z niemieckim prawem. Przysługują ci w takim wypadku świadczenia chorobowe i wypadkowe

Praktycznie wszystkie składowe (oprócz ubezpieczenia od wypadków przy pracy, które opłaca w całości pracodawca) składki są solidarnie, po połowie dzielone pomiędzy pracownika i pracodawcę. Razem składki stanowią około 40% twojej pensji, tak więc, niejako twoja połowa to 20%. Są one potrącane bezpośrednio od twojej wypłaty przez pracodawcę i odprowadzane do odpowiednich urzędów. Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą, składki obliczasz i odprowadzasz sam lub robi to za ciebie biuro rachunkowe.

Jeżeli zarabiasz poniżej 400 Euro miesięcznie lub pracujesz mniej niż 2 miesiące (50 dni roboczych) rocznie, nie masz obowiązku odprowadzać składek na ubezpieczenie zdrowotne i podatków. Masz wtedy status geringfügig Beschäftigter Musisz jednak pozostać zarejestrowany, aby móc korzystać z ubezpieczenia zdrowotnego.

Jeżeli studiujesz w Niemczech, musisz posiadać ubezpieczenie zdrowotne, a jego dowód musi być przedłożony wraz z dokumentami dotyczącymi przyjęcia cię na niemiecką uczelnię wyższą. Ubezpieczenie od wypadków, tak jak w przypadku pracowników, opłaca za ciebie uczelnia.

Na mocy porozumień dotyczących międzynarodowych ubezpieczeń zdrowotnych, wiążących wszystkie kraje Unii Europejskiej, opłacanie ubezpieczeń socjalnych w jednym z krajów członkowskich zapewnia nam wszystkie profity z tego płynące, w każdym z krajów wchodzących w skład wspólnoty. Jeżeli pracujesz w Niemczech, masz prawo płacić składki w Polsce przez okres jednego roku. Musisz jednak wtedy posiadać przy sobie formularze E101 i E111.

Jak wygląda sytuacja z NFZ, jeśli po roku korzystania z państwowego systemu ubezpieczeń w Niemczech wraca się do Polski? Czy wtedy NFZ nalicza kary jeśli ponownie chcemy do niego przystąpić?

" Jeżeli pracujesz w Niemczech, masz prawo płacić składki w Polsce przez okres jednego roku.",
"pracujesz mniej niż 2 miesiące (50 dni roboczych) rocznie, nie masz obowiązku odprowadzać składek na ubezpieczenie zdrowotne"

-w jednym i drugim przypadku i tak opłacam składki w Polsce, więc ile czasu mogę to robić mieszkając w Niemczech 50 dni czy 1 rok?

czyli po przepracowaniu 50 dni musze placic 20% od zarobkow ale dziennych czy przez caly okres?

Powrót