druk z-3 ZUS

• Autor wątku Autor wątku agalew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agalew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pracodawca złośliwe odmawia mi wypełnienia druku z-3 potrzebnego mi do Zus w celu naliczenia zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia. Czy mogę coś zrobić ? twierdzi,że w ustawie nie ma terminu i może go wypełnić nawet za pół roku

Tak jak w trakcie zatrudnienia pracodawca miał obowiązek co miesiąc wypłacać wynagrodzenie , tak po jego ustaniu nie może swoim zaniechaniem pozbawiać Cię środków do życia. Jak ZUSu się nie boi, to postrasz go od razu kodeksem karnym:

Art. 218. § 1. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 219. Kto narusza przepisy prawa o ubezpieczeniach społecznych, nie zgłaszając, nawet za zgodą zainteresowanego, wymaganych danych albo zgłaszając nieprawdziwe dane mające wpływ na prawo do świadczeń albo ich wysokość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Dziękuję ! mam nadzieję że to poskutkuje.pozdrawiam

Powrót