DT Partner Bis i Orange.

• Autor wątku Autor wątku malyjoint
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malyjoint

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
30.06.2014r mialem termin platnosci wg mnie zawyzonego rachunku z firmy Orange. Skladajac im wypowiedzenie zlozylem rowniez reklamacje na którą mi nie odpisali do dzisiaj natomiast dzisiaj odebralem pismo od DTPartner ze kupili moja wierzytelnosc a moje zadluzenie ze 103,32zł uroslo do 282,34zł
przy czym dla nich jakas cytuje "169,59 zł rekompensata za koszty odzyskiwania naleznosci poniesionych przez nowego wierzyciela" (jeden list polecony) i ich odsetki 8,61zł.
Dodam iz zadluzenie jest na firme ktora prowadzilem ale od kilku lat nie prowadze dzialalnosci wysłali to na moj adres ponieważ adres zameldowania i firmy byl ten sam.
Jak sie teraz odnieść do tego bo nie otrzymalem odp od Orange a teraz jeszcze jakis cwaniak chce mnie oskubac.

Odniesiesz się w sprzeciwie od ew. nakazu zapłaty. Na razie możesz im wysłać maila, że roszczenie jest nienależne, gdyż reklamacja została uznana poprzez brak odpowiedzi na nią w ustawowym terminie 30 dni.
Na marginesie dodam, że ta rekompensata wynika z przepisów ustawy o zapłacie w transakcjach handlowych (ryczałt €40) - gdyby oczywiście roszczenie było należne.

Rozumiem, że mowa o sądowym nakazie.
Ale jak jest w przypadku gdy faktura była wystawiona na firme czy jako wlasciciel w pelni teraz odpowiadam za to i musze zapłacić ?

Weź sobie nie mieszaj. Albo roszczenie się należy, albo nie. Wg tego co piszesz - jest nienależne.
Przy okazji - jaka była forma prawna tej firmy: osoba fizyczna prowadząca dział. gosp, s.c., s.j., sp. z o.o.?

Mialem firme jednoosobową. Więc pewnie osoba fizyczna prowadząca dzialalnosc.
Żadne spółki.
Tylko nie wiem czy mam gdzies potwierdzenie wysłania reklamacji.
To rok temu a ja przeprowadzalem sie kilka 3 razy od tego czasu :/

Powrót