Dt Partners i komornik

• Autor wątku Autor wątku Sylweksylwek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylweksylwek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Po krotce opisze dwoj problem. Otoz dzisiaj przez zupelny przypadek spotkalam osobe ktora kupila ode mnie mieszkanie 5 lat temu i dowiedziam sie ze w swojej skrzynce znalazla korespondencje adresowana do mnie (stary sdres i stare nazwisko). Udalam sie wiec z nia po owe dokumenty i jak sie okazalo jedno to zeykly list z firmy dt partners w ktirym piszą ze jesli w ciagu 7 dni od dnia odebrania listu wplace 845 zl to automatycznie sprawa zostanie zakończona a praca komornika przerwana... ( nie jest napisane z czego owy dlug wynika)
Drugie pismo to awizo rowniz na stare dane wiec pani na poczcie mi go nie wydała. ... pokazsla tylko nadawce - komornik z okolic Wrocławia... moje pytanie brzmi następująco - co powinnam teraz zrobic? Pewnie to komornik tego dt? Czy ktos byl w podobnej sytuacji?

Na razie nic. Czekać. Póki co nic do Ciebie nie dotarło.

Po co czekać ?
O egzekucji może się dowiedzieć w mało przyjemny sposób, np. chcąc zapłacić w sklepie kartą na której brak środków :)
Moim zdaniem najlepiej zadzwonić do Wierzyciela, zapytać o sygnaturę sprawy, potem do Sądu, wgląd do akt i przygotowanie ewentualnego sprzeciwu jeśli jest taka możliwość. Natomiast jeśli nie ma możliwości skutecznego podniesienia zarzutu w sprzeciwie, lepiej dogadać się z Wierzycielem, spłacić, niż wyczekiwać bardzo często niemiłej niespodzianko związanej z egzekucją komorniczą.

Tylko po co takie pisanie wierzyciela ze jesli splace w cisgu 7 dni to automatycznie zakonczy sie tez praca komornika skoro list od komornika tez zostal wysłany jednak ze wzgl na to ze na stare dane nie mam nawet mozliwosci wgladu do niego. Inna sprawa ze o tej korespondencji dowiedxialam sie przez zupelny przypadek bo od dawna tam nie mieszkam.

@Kanas nie wiadomo kto jest wierzycielem, pytający nie otrzymał żadnej korespondencji ani informacji, to co ma robić? Tylko czekać. Oczywiście, że warto skontaktować się z wierzycielem, ale nie mamy (ani my tutaj, ani pytający) zielonego pojęcia kto nim jest i na jakiej podstawie.

Syphar napisał:
nie wiadomo kto jest wierzycielem
Raczej wiadomo;
Sylweksylwek napisał:
zeykly list z firmy dt partners
Podstawowe pytanie, czy Pytający ma jakieś "zaległości" w płatnościach. Jeśli ma, to wobec ilu Wierzycieli.
Jeśli długów ma pełno i wszędzie, to faktycznie, raczej nie wiadomo.

DT Partners to firma windykacyjna - wcale nie powiedziane, że są wierzycielem, mogą działać na zlecenie.

Nie chodzi o DT Partners , chodzi o to aby autorka postu pomyślała komu może zalegać pieniądze.

Syphar napisał:
DT Partners to firma windykacyjna - wcale nie powiedziane, że są wierzycielem, mogą działać na zlecenie.
Dlatego napisałem;
Kanas napisał:
Jeśli długów ma pełno i wszędzie, to faktycznie, raczej nie wiadomo.
Pozostaje poczekać na Pytającą :)

Szczerze napisze ze nie wiem o co moze chodzic. Jedyna sytuacja ktora przychodzi mi na myśl choc szczerze mowiac myslalam ze jest rozwiązana to fakt ze w 2012 roku wyprowadzilam sie z wynajmowanego mieszkania i pozistala w nim tv ups ktora jednak wg mial kontynuowac moj nastepca i ups bulo o tym poinformowane. W pismie od Dt jest wykazana tykko kwota ogolna bez wyszczegolniena czego dotyczy. Dodam jeszcze ze mieszkam w Zakopanym a list drugi list ktory byl awizowany jest od komornika z Olecka. Nie mam pojecia co to oznacza tym bardziej ze nie mam fo niego wglądu.

I jeszcze jedna wątpliwość - czy jakakolwiek proba kontaktu z dt czy komornikiem bedzie skutkowala uznaniem tego dlugu lub uznaniem go w calosci? Jak rozmawiać i z kim? I co zrobic aby wiecej nie nekali listsmi ludzi kyorzy tam mieszkają.

I jeszcze jedno - dlaczego wczesniej nic nie wysłali, nie dzwonili???? To podobno pierwsza korespondencja ktora przyszla na adres i to nawet nie ten pid ktirym bylo ups tylko jeszcze wcześniejszy. Głupieje juz...

tv ups, więc zapytaj nowego lokatora czy kontynuował , czy opłacał , czy zrezygnował , jak tak to po jakim czasie i czy jest możliwość zalegania .Piszesz że było zgłoszone , ale czy był sporządzony aneks do umowy ? masz od czego zacząć , więc zaczynaj .

Dzwoniłam rano na nr stacjonarny wynajmowanego wtedy mieszkania i ten lokator tez juz tam nie mieszka. Aneksu pisemnego nie bylo byla rozmowa tel i powiadomienie na maila na poczte ktora byka aktywna razem z ups. Teraz nie mam do niej zadnego dostepu. Poza tym wcale nie wiem czy o to chodzi jednak nic innego do glowy mi nie przychodzi.

Zadzwoń do UPS i tam postaraj się czegoś dowiedzieć czy faktury były opłacane, jeśli nie, to czy sprzedali wierzytelność, może WF działa w ich imieniu.

Szczerze mówiąc dla swietego spokoju mimo ze ten dlug jesli byloby to ups jest przeciez chyba przeterminowany zaplacilabym dla swietego spokoju tylko co jesli zaplace dt partners a okaze sie ze to pismo ktorego nie moge odebrac od komornika wcale nie konczy sprawy???

Zadajesz pytania na które może wróżka zna odpowiedź.
Na obecną chwilę masz dwie możliwości.
1. Postaraj się ustalić czego dotyczy wierzytelność.
2. Nie rób nic, czekaj jak się sprawa rozwinie.

Moje pytanie brzmi następująco - czy podejmowac rozmowe z dt partners i w jaki sposob dowiedziec sie co jest trescia pisma komornika z innego wojewodztwa

Oraz skoro sprawa jest juz u komornika to czy wczesniej nie powinno przyjsc tez pismo z sadu?

Powinno, ale nie przyszło, co też daje pewne pole manewru. Ale na daną chwilę - możesz zrobić tylko to co napisał @Kanas. Nic lub dowiadywać się, co to za wierzytelność. Nie uznawać, ale dowiedzieć się czego chcą.

Powrót