Duplikaty z portretu

• Autor wątku Autor wątku morirein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morirein

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry
Mam pytanie.
Wykonałam portret piosenkarza, z kadru nagrania udostępnionego darmowo na Youtube.
Pytanie brzmi: czy mogłabym sprzedawać duplikaty tego rysunku, bez zgody tej osoby?

Pytanie o zgodę wysłałam ponad tydzień temu, ale nie otrzymałam odpowiedzi i raczej nie spodziewam się jej otrzymać.

morirein napisał:
... czy mogłabym sprzedawać duplikaty tego rysunku, bez zgody tej osoby? ...
Nie możesz, a potrzebujesz zgody zarówno autora filmu jak i osoby sportretowanej. Zapoznaj się z dwoma pojęciami: opracowanie cudzego utworu, komercyjne korzystanie z cudzego wizerunku.

Ok, ale ja wysłałam zapytanie. To że nie ma odpowiedzi i możliwe, że jej nie będzie ( a może będzie za jakiś czas) ... na to już nie mam wpływu.
Fakt, że na razie pytałam tylko śpiewaka. Jutro napiszę też na studia, ale i tak nie mam wpływu na to czy odpowiedzą. I co wtedy: pytania były a odpowiedzi brak. Jak się to wtedy traktuje: jako tak (wolno) czy nie (niewolno)?

Zapamiętaj(:!:), musisz mieć zgodę. To, że wysłałaś zapytanie nie ma żadnego znaczenia. Brak zgody naraża Ciebie na odpowiedzialność cywilną i karną.

Ok. Czy ta zgoda musi mieć jakieś konkretne brzmienie czy wystarczy jeśli mi np, odpisze coś w rodzaju: "dobra, możesz tak zrobić." Taka odpowiedź jest mocno niekonkretna, ale jest zgodą... na coś.

Tutaj prawo nie wymaga konkretnej formy, ale to w Twoim interesie jest mieć ową zgodę odpowiednio udokumentowaną bo w razie sporu to Ty będziesz musiał udowodnić, że miałeś prawo.

Dziękuję za wytłumaczenie. A czy to musi być z ręcznym podpisem czy starczy jeśli przyjdzie elektronicznie z konta używanego przez tą osobę?

Ostatnia edycja:
morirein napisał:
... jeśli przyjdzie elektronicznie z konta używanego przez tą osobę?
To jeszcze nie jest gwarancja, że to użytkownik konta wysłał.

Powrót