Duża rodzina a akty stanu cywilnego.

• Autor wątku Autor wątku Jaszczuracs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jaszczuracs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Czy do rozprawy o spadek muszę mieć akt zgonu, ślubu, urodzenia itp każdej osoby która mogła być zainteresowana spadkiem?

8 lat temu umarła siostra mojego dziadka. Mam testament z którego wynika że wszystko mi przekazuję.

Problem jest w tym że miała 9 rodzeństwa- oni mieli dzieci one też miały dzieci, a one śluby rozwody, śmierć.

Do którego stopnia pokrewieństwa muszę przedstawi sądowi oryginał aktów cywilnych? Czy wystarczy podać personalia tych osób?

Z góry dziękuję z odpowiedz lub link do podobnego tematu.

Jaszczuracs napisał:
Do którego stopnia pokrewieństwa muszę przedstawi sądowi oryginał aktów cywilnych? Czy wystarczy podać personalia tych osób?
Wystarczy w tym sensie, że jeżeli nie ma Pan możliwości uzyskania tych aktów to należałoby napisać o tym w treści wniosku, wówczas sąd wezwie Pana do uzupełnienia braków poprzez złożenie brakujących aktów - takie wezwanie stanowić będzie podstawę do wydania Panu brakujących aktów przez Urząd Stanu Cywilnego. Jeżeli chodzi o stopień pokrewieństwa to można zacząć od ustalenia ile siostra miała rodzeństwa i kto z rodzeństwa siotry dziadka żył w chwili jej śmierci. Jeżeli miała siostrę/brata, która/który zmarła/zmarł (przed nią lub po niej) to załączamy jej akt zgonu oraz patrzymy czy ta osoba miała dziecko/dzieci jeżeli tak to sprawdzamy czy to dziecko żyje i jeżeli żyje to podajemy tę osobę (załączamy jej akt urodzenia lub małżeństwa). Jeżeli siostra/brat nadal żyją to załączamy ich aktu urodzenia lub małżeństwa.

Powrót