Duża wypożyczalnia aut zgubiła moje wrażliwe dane. Łącznie z danymi karty kredytowej

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
30.05 wypożyczyłem auto w dużej globalnej instytucji zajmującej się wynajmem. Auto zostało podstawione na umówiony adres. Umowa podpisana w aucie z pracownicą wypożyczalni. Zostały wpisane wszystkie moje dane łącznie z peselem i adresem zameldowania. Metoda płatności to karta kredytowa. Przepisane: nazwa karty, numer karty i data ważności.
Dzisiaj ma dojść do zdania auta i otrzymuję telefon... Nie możemy zrealizować płatności ponieważ ZGUBILIŚMY Państwa dane karty... prosimy o wysłane smsem danych karty... No to jak zgubili nr karty, który jak mi się w 80% był wpisany na tym samym arkuszu co reszta danych osobowych to chyba niezbyt wesoło dla nich?
Już samo zagubienie danych karty to chyba spore przegięcie...

Tym bardziej nie mam zamiaru wysyłać tak wrażliwych danych smsem...
Czas usiąść z nimi do negocjacji?

Traktujesz to na równi np z zagubieniem książki z biblioteki?
Zagubienie owych danych i dostanie się w niepowołane ręce przysporzy mi wielu kłopotów i kosztów. Dodatkowo kolejne wysyłanie nr kart na niewiadomo czyj nr telefonu nie jest raczej bezpieczne?

Sprawa ma ciąg dalszy. Obecnie firma twierdzi, że moje dane zniszczyła zgodnie z procedurą firmy. Dziwne... Podczas trwania umowy?

Jakie kolejne kroki podjąć? Żądać protokołu zniszczenia formularzy z danymi, czy na wszelki wypadek zastrzegać i wymieniać dokumenty?

emsiol napisał:
Jakie kolejne kroki podjąć?

Poprosić o przyjazd pracownika firmy, który dostanie te dane - skoro boisz się je wysłać na podany numer telefonu. Skoro nie bałeś się podać wcześniej tych danych to w czym problem teraz?

Powrót