Duży przelew a kontrola US

• Autor wątku Autor wątku Martyna150888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martyna150888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam pytanie chciałam wrzucić pieniądze na lokatę, mój bank oferuje lokatę jedynie na nowe środki.
Chłopak przelał mi ze swojego konta 70tys. Które zaksięgowały mi się jako nowe środki i dzięki temu mogłam wrzucić je na lokatę.
Następnie przelałam mu z powrotem zwrotnie te 70tys z mojego konta.

Teraz przeczytałam w google, że Banki zgłaszają do US przelewy powyżej 15k euro (czyli około 71000tys).

Pytanie czy możemy mieć przez to teraz problemy? Czy niepotrzebnie panikuje i się martwię?

z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi.

Wszystko zależy od interpretacji i na co się powołacie w momencie kontroli, jeśli by do niej doszło. Bank nie zgłasza nic bezpośrednio do US tylko do GIIF, a ten decyduje co z tym zrobić. Można to uznać za pożyczkę, dwie darowizny, dochód, zależy od zeznań i oceny urzędnika.

Z tego co kojarzę, to banki mają chyba obowiązek już zgłaszać transakcje do US od 50 tys zł. Tak przynajmniej było kilka lat do tyłu. Nie wiem jak teraz sytuacja wygląda. Zrób tak jak napisał Ci autorko wątku @ejtykoles. czyli trzymaj się, że przelew był błędnie dokonany.

No wiadomo, że ona. Chłopak dostał od razu swoje pieniądze z powrotem, więc z jakiej racji miałby mieć odsetki od tej lokaty?

Powrót