Duży wyciek danych z serwisu supergrosz.pl

• Autor wątku Autor wątku labbyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

labbyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
nie wiem czy to dobra kategoria do tego wpisu, proszę o uwagę/przeniesienie jeśli nie.

Dnia 02.11.2025 wicepremier Krzysztof Gawkowski poinformował o dużym wycieku danych z serwisu supergrosz.pl. Zakres wykradzionych danych jest bardzo szeroki:
  • numer PESEL,
  • dane dotyczące dowodu osobistego,
  • numery rachunków bankowych,
  • deklarowany dochód,
  • imię i nazwisko,
  • hash hasła,
  • adres e-mail,
  • numer telefonu,
  • adres zamieszkania
  • adres do korespondencji,
  • stan cywilny,
  • liczba dzieci,
  • dane pracodawcy (w tym telefon),
  • informacje o zgonie,
  • identyfikator w portalu Facebook.
Dane klientów pochodziły z lat 2017-2025.
Po kilku godzinach na stronie supergrosz.pl pojawił się komunikat:
z przykrością informujemy o naruszeniu ochrony danych. Spółka padła ofiarą ataku hakerskiego. Nieuprawniona osoba / grupa osób uzyskała zdalny dostęp do części bazy danych klientów AIQLABS sp. z o. o., wykorzystując do tego stworzony przez siebie kod (program komputerowy). Sprawcy wykradli przynajmniej część danych i istnieje wysokie ryzyko, że ujawnią je w Internecie. Kierując się troską o naszych klientów zdecydowaliśmy się podzielić z Państwem informacją o tym ryzyku. (…) Wkrótce roześlemy komunikat mailowy do wszystkich poszkodowanych osób. (…) W piątek 31 października zostało wykryte naruszenie polegające na nieuprawnionym dostępie do danych osobowych klientów.

Dnia 20.11.2025, kiedy dowiedziałem się o wycieku i po sprawdzeniu na stronie bezpiecznedane.gov.pl dowiedziałem się, że byłem w gronie tych "szczęśliwców", napisałem maila do serwisu z prośbą o informacje jakie dokładnie moje dane wyciekły.
Odpowiedź otrzymałem po 7 dniach, w której niestety tylko poprosili o ostatnie cyfry numeru PESEL w celu dalszej weryfikacji. Po kilku minutach wysłałem owe cyfry, niestety do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi (dzisiaj ponagliłem ich kolejnym mailem).

Pomijając konsekwencje owego wycieku (zastrzegłem juz pesel, wykupiłem raporty bik oraz planuje wymienić dowód), jakie konsekwencje prawne może ponieść portal supergrosz za owy wyciek, czy w tej sytuacji będzie przysługiwało mi jakiekolwiek odszkodowanie (mimo iż do tej pory nie poniosłem żadnych konsekwencji wycieku)?
Czy pozew zbiorowy będzie miał w takiej sytuacji jakikolwiek sens oraz czy "gra jest warta świeczki"?

Z góry dziękuję za poświęcony czas i udzielone informacje.

Powrót