Dwa kazus z prawa karnego do rozwiązania.

• Autor wątku Autor wątku Legwan1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legwan1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! To moje początki.Mam problem z dwoma kazusami i bardzo proszę o pomoc.

Kazus I.

Tomasz W. został prawomocnie skazany za przestępstwo z art. 148 § 4 k.k. W okresie dwóch lat od chwili uprawomocnienia wyroku w sprawie o ten czyn zabił swoją żonę. Prokurator zarzucił Tomaszowi W. zbrodnię z art. 148 § 3 k.k.

Czy sąd zaakceptuję taką kwalifikacje prawną?

Kazus II.

Paweł J. wziął Beatę Z. jako zakładniczkę w celu zmuszenia wojewody do określonego zachowania. Następnie przekazał ją Tomaszowi C., który ją zabił. Prokurator postawił Pawłowi J. zarzut popełnienia przestępstwa z art. 252 § 1 k.k a Tomaszowi C. zbrodni z art. 148 § 2 pkt 2 k.k.

Czy zasadnie?

A czy Autor może się podjąć samodzielnej próby odpowiedzi i ją uzasadnić?

Za nikogo zadań odrabiać nie będziemy. Skorygować tok myślenia, naprowadzić, potwierdzić jak najbardziej, ale to wymaga wysiłku od Autora.

To moje pierwsze próby. Muszę się wdrożyć w rozwiązywanie. :)

Jakby ktoś mógł pomóc, naprowadzić będę bardzo wdzięczny. To będzie jakiś początek. Wtedy będę mógł analizować. Ciężko jest mi rozpocząć.

Spróbuję. Wydaje mi się, że ...

Kazus dotyczy czynu zabronionego z art. 148 § 3 k.k, czyli osoby która zabiła człowieka będąc wcześniej prawomocnie skazana za zabójstwo. Jako, że oskarżony był uprzednio skazany za zabójstwo prawomocnym wyrokiem sądu z art. 148 § 4 podlega surowszej kwalifikacji czyny zgodnie z art. 148 § 3 k.k, tak więc zarzuty prokuratorskie zostaną zaakceptowane przez sąd.

Czy idę dobrym tropem?

Kazus II ?

Zarzut prokuratorski odnośnie Pawła J. dotyczy popełnienia przestępstwa z art. 252 § 1 k.k, czyli osoby która bierze lub przetrzymuję zakładnika w celu zmuszenia organu państwowego lub samorządowego itd. do określonego zachowania się. W przypadku Tomasza C zarzut prokuratorski dotyczy zbrodni z art. 148 § 2 k.k, czyli zabiciem człowieka w związku z wzięciem zakładnika.. Zarzuty postawione przez prokuratora odnośnie Pawła J. są zasadne bowiem dopuścił się on czynu określonego w art. 252 § 1 k.k, czyli brania lub przetrzymywania zakładnika natomiast czyn Tomasza C. podlega każe przewidzianej w art. 148 k.k ponieważ czyn którego się dopuścił oskarżony nie był następstwem wzięcia zakładnika przez oskarżonego, tak jak przewidziane jest to w art. 148 § 2 k.k- surowsza kwalifikacja czynu.

Proszę o pomoc i dziękuję.

Legwan1988 napisał:
Jakby ktoś mógł pomóc, naprowadzić będę bardzo wdzięczny. To będzie jakiś początek. Wtedy będę mógł analizować. Ciężko jest mi rozpocząć.

I Kazus Zwróć uwagę na kolejność przepisów. Warto może też zaglądnąć do komentarzy kodeksu karnego.

Powrót