Dwa obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku alicenicci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicenicci

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Czy obywatel Niemiec może posiadać dwa obywatelstwa .
Chodzi mi o to czy obywatel Niemiec ubiegając się o obywatelstwo polskie musi zrzec się obywatelstwa niemieckiego ?
z góry dziękuję za odpowiedz
Ala

Ostatnia edycja:
skoro obywatel Polski moze miec polsko-niemieckie to mysle ,ze na odwrót tez tak działa..

czasy zrzekania juz minęły

belunia napisał:
skoro obywatel Polski moze miec polsko-niemieckie to mysle ,ze na odwrót tez tak działa..

Bosz, kobieto, znajdź sobie forum o Musierowicz, albo o szydełkowaniu, bo ludzie poważne pytania zadają. Nie wiesz = nie piszesz. "Skoro" nie jest podstawą prawną.

alicenicci, skoro piszesz po polsku, to zakładam, że urodziłaś się Polką. Jeśli pozbyłaś się polskiego obywatelstwa przyjmując niemieckie, to nabycie polskiego ZTCW następuje w normalny sposób, czyli 5 lat mieszkania w Polsce + wykazanie związków kulturowych z Polską (w twoim przypadku nie będzie to trudne, ale tylko to drugie).

Jeśli jednak jesteś obywatelką polską mieszkającą w Niemczech, to możesz przyjąć niemieckie obywatelstwo według ich zasad (wybacz, nie pamiętam ile lat) bez zrzekania się polskiego obywatelstwa.

Sprecyzuj jaka jest Twoja sytuacja, bo nie piszesz.

a Ty jestes podstawą prawną??????????????:o

Jeśli jednak jesteś obywatelką polską mieszkającą w Niemczech, to możesz przyjąć niemieckie obywatelstwo według ich zasad (wybacz, nie pamiętam ile lat) bez zrzekania się polskiego obywatelstwa.

8 lat

Ostatnia edycja:
podwójne obywatelstwo?

"Jeśli jednak jesteś obywatelką polską mieszkającą w Niemczech, to możesz przyjąć niemieckie obywatelstwo według ich zasad (wybacz, nie pamiętam ile lat) bez zrzekania się polskiego obywatelstwa."

Spotkałam się z twierdzeniem, że zarówno w Polsce jak i w Niemczech odchodzi się od posiadania podwójnego obywatelstwa. A na forum przeczytałam nawet, że Badenia-Wirtembergia i Bawaria w przypadku nabycia niemieckiego obywatelstwa wymagają zrzeczenia się polskiego.

To jak to w końcu jest? Również interesuje mnie ten temat, ale już nic z tego nie rozumiem :(

RE: podwójne obywatelstwo?

obywatelka EU napisał:
"Jeśli jednak jesteś obywatelką polską mieszkającą w Niemczech, to możesz przyjąć niemieckie obywatelstwo według ich zasad (wybacz, nie pamiętam ile lat) bez zrzekania się polskiego obywatelstwa."

Spotkałam się z twierdzeniem, że zarówno w Polsce jak i w Niemczech odchodzi się od posiadania podwójnego obywatelstwa. A na forum przeczytałam nawet, że Badenia-Wirtembergia i Bawaria w przypadku nabycia niemieckiego obywatelstwa wymagają zrzeczenia się polskiego.

To jak to w końcu jest? Również interesuje mnie ten temat, ale już nic z tego nie rozumiem :(

Nie mam potwierdzenia tego na piśmie (tj. źródła), ale na forum amerykańskim czytałem, że w przypadku posiadania obywatelstwa UE, Niemcy nie zmuszają do zrzeknięcia się go.

I tak sobie żyjemy zagmatwani w tych przepisach ;)

A czy mój przyszły mąż (obywatel Niemiec) miałby jakieś szanse na uzyskanie obywatelstwa polskiego, jeśli będziemy mieszkać w Niemczech? Bo z tego co pamiętam to nasza ustawa daje mu taką możliwość po ślubie, ale po "przemieszkaniu" pięciu lat w Polsce.

Dzięki za linka :) a czy ktoś, że tak powiem "przerabiał to na własnej skórze"?

Bo na tej podanej stronce (jak i na innych) nie ma ani słowa o takiej sytuacji, jaką opisałam powyżej. Można z tego jedynie wnioskować (nie wiadomo, czy do końca słusznie), że nie ma szans na obywatelstwo, jeśli w Polsce mieszkać nie będziemy.

Ostatnia edycja:
obywatelka EU napisał:
I tak sobie żyjemy zagmatwani w tych przepisach ;)

A czy mój przyszły mąż (obywatel Niemiec) miałby jakieś szanse na uzyskanie obywatelstwa polskiego, jeśli będziemy mieszkać w Niemczech? Bo z tego co pamiętam to nasza ustawa daje mu taką możliwość po ślubie, ale po "przemieszkaniu" pięciu lat w Polsce.

Z tego, co pamiętam tak jest - nie jest potrzebny ślub, ale ileś lat mieszkania w Polsce + związki z Polską. Oczywiście małżeństwo z Polką pomaga w tych związkach, znajomość języka też. Moja była otrzymała po 5 latach i czystych papierach bez dalszych pytań.

NIe rozumiem, dlaczego robicie takie zamieszanie, zamiast dowiadywac sie u zrodel!
A wiec po kolei.
1. Naturalizacja (Einbürgerung) obcokrajowca w Niemczech:
Generalnie obowiazuje zasada, iz obcokrajowiec, ktory sie stara o obwatelstwe niemieckie, powinien zrezygnowac z dotychczasowego. Ale "powinien" nie oznacza "musi". A poniewaz prawo o obywtelstwie niemieckim jest prawem federalnym, to co sobie mowia wladze lokalne w Bawarii czy Badenii-Wirtembergii jest akurat malo istotne.

Macie tutaj informacje z pierwszej reki, ze strony niemieckiego ministerstwa spraw zagranicznych:

Das Prinzip der Vermeidung von Mehrstaatigkeit bleibt kennzeichnend für das Staatsangehörigkeitsrecht. Einbürgerungswillige müssen also prinzipiell ihre bisherige Staatsangehörigkeit ablegen. Jedoch enthält die Reform im Vergleich zu früher großzügige Ausnahmeregelungen, durch die die Beibehaltung der bisherigen Staatsangehörigkeit gestattet wird. Diese gelten z.B. für ältere Personen und politisch Verfolgte. Wenn die Entlassung aus der bisherigen Staatsangehörigkeit rechtlich unmöglich oder den Betreffenden nicht zumutbar ist, z.B. wegen zu hoher Entlassungsgebühren oder entwürdigender Entlassungsmodalitäten, dürfen diese gleichfalls ihre bisherige Staatsangehörigkeit beibehalten. Dies gilt auch, wenn mit der Entlassung aus der bisherigen Staatsangehörigkeit erhebliche Nachteile, insbesondere wirtschaftlicher oder vermögensrechtlicher Art verbunden wären. Besondere Erleichterungen bei der Beibehaltung der alten Staatsangehörigkeit gibt es im Verhältnis zu den meisten EU-Ländern.

2. Przypadek: Niemiec wyjezdza za granice i przyjmuje tam obywatelswo tego kraju na wniosek

Generalnie wraz z przyjeciem obywastelstwa obcego za granica na wlasny wniosek obywatel niemiecki traci obywatelstwo niemieckie, chyba ze przed naturalizacja wniosl we wlasciwego urzedu niemieckiego wniosek o pozwolenie na zatrzymanie obywatelstwa niemieckiego (Beibehaltungsgenehmigung)

Od roku 2007 to Beibehaltungsgenehmigung nie jest potrzebne przy naturalizacji w kraju czlonkowskim Unii Europejskiej, al wiec i Polski (Rechtsgrundlage: § 25 Abs. 1 Staatsangehörigkeitsgesetz in der ab 28.08.2007 geltenden Fassung)

A tak generalnie zamiast sie bawic w informacje na zasadzie jedna pani powiedziala drugiej pani, prosze wykonac prosty telefon do Ausländerbehörde i zapytac sie konkretnie, nie trzeba przeciez do tego podawac zadnych osobistych danych

Pogodniak napisał:
NIe rozumiem, dlaczego robicie takie zamieszanie, zamiast dowiadywac sie u zrodel!
[...]
A tak generalnie zamiast sie bawic w informacje na zasadzie jedna pani powiedziala drugiej pani, prosze wykonac prosty telefon do Ausländerbehörde i zapytac sie konkretnie, nie trzeba przeciez do tego podawac zadnych osobistych danych

Kolego, skąd spadłeś? Znajomość języków obych w niemieckich urzędach jest znikoma.

MuffinMan napisał:
Kolego, skąd spadłeś? Znajomość języków obych w niemieckich urzędach jest znikoma.

Znikad nie spadlem, bo jedynym jezykiem urzedowym w Niemczech jest jezyk niemiecki i chyba normalne, ze trzeba sie komunikowac w tym jezyku.

A czy w Polsce jest innaczej, dzwoznisz do starostwa w Pacanowie Dolnym a oni sie ciebie uprzejmie pytaja, czy maja z toba rozmawiac po niemiecku, angielsku, francusku czy portugalsku?:rolleyes:

Pogodniak napisał:
Znikad nie spadlem, bo jedynym jezykiem urzedowym w Niemczech jest jezyk niemiecki i chyba normalne, ze trzeba sie komunikowac w tym jezyku.

A czy w Polsce jest inaczej, dzwoznisz do starostwa w Pacanowie Dolnym a oni sie ciebie uprzejmie pytaja, czy maja z toba rozmawiac po niemiecku, angielsku, francusku czy portugalsku?:rolleyes:

To jest typowe aroganckie podejście w Niemczech, zamkniętych i zapatrzonych w siebie. Ile lat trzeba, żeby tym przesiąknąć? (tj. ile lat tam siedzisz, że straciłeś kontakt z rzeczywistością?)

Nie mam na myśli wymiany korespondencji, która oczywiście musi być w tzw. "języku urzędowym" (wymysł francusko-niemieckich nacjonalistów, nie ma czegoś takiego np. w UK), tylko o informacji. Tej oczywiście w Pacanowie nie uzyskasz, ale w większych miastach urzędnik Ci nie powie "mnie nie wolno po angielsku rozmawiać", co spotkało mnie w Niemczech.

EOT nie na temat, na szczęście mamy sekretarkę od kontaktów z urzędami.

Wiesz co, jakas masochistka musisz byc, zeby przyjezdzac do "aroganckiego, zamknietego i zaptrzonego w siebie kraju": mamy unie europejska, 27 panstw czlonkowskich, jedz tam, gdzie kazdy urzednik bedzie cie obslugiwal w jezyku obcym i wszyscy sa otwarci i kosmopolityczni oraz tylko czekaja na twoj przyjazd.

Co do urzedow w Polsce: mowie po polsku, ale polskim urzednikom daleko do tej kultury obslugi, do jakiej jestem przyzwyczajony w Niemczech....

Oj, sie zrobilo niemilo... nie denerwujcie sie tak. Szkoda energii.

Co do nabycia obywatelstwa polskiego przez Niemca, chodzilo mi o sytuacje, kiedy nie mieszka on w Polsce. OK, nieistotne.

@Pogodniak
Masz racje - najlepiej bezposrednio u zrodel. Cytat, ktory wrzuciles to to, czego szukalam-konkret. Dzieki.
Nie wiem do kogo jest ten tekst o masochistce, bo wydawalo mi sie,ze MuffinMan to "on", a nie "ona" (sorry)-jesli to w tym kierunku. A jesli to do mnie, to zle trafiles. Nie zycze sobie takich tekstow. Akurat z niemieckim nie mam problemu, bo jestem po germanistyce, a na co dzien pracuje jako tlumacz.

No i nie wkurzaj sie,ze ludzie nie wiedza,gdzie szukac. Nie wszyscy maja mozliwosc "pobiegania"po urzedach, dlatego korzystaja z takich forow. :)

A z ta kultura obslugi w urzedach w DE to tak jak u nas...zalezy jak trafisz. ;)

@MuffinMan
Pierwsze slysze, zeby urzednik mial zakaz mowienia po angielsku, ale w urzedach i tu (PL) i tam (DE) juz rozne historie mnie spotkaly i chyba malo co mnie zdziwi. ;)

Peace:)

Ostatnia edycja:
jak nie mieszka to chyba jest to niemożliwe(nie znam się na polskim prawie)ale nawet w Niemczech jest niemożliwe,,bo trzeba mieć ciągłość 8 lat pobytu a i małżeństwo musi trwać 3 lata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nadanie przez Prezydenta RP
Na podstawie Art. 8 cyt. ustawy cudzoziemcowi można na jego wniosek nadać obywatelstwo polskie, jeżeli zamieszkuje w Polsce na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE lub posiadając prawo stałego pobytu na terytorium RP co najmniej 5 lat. W przypadkach szczególnie uzasadnionych, których ustawa nie precyzuje, można nadać cudzoziemcowi na jego wniosek obywatelstwo polskie, chociażby nie odpowiadał on warunkom wyżej określonym. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie.

Uproszczony sposób Nabycia obywatelstwa polskiego przez cudzoziemca, pozostającego w związku małżeńskim z obywatelem polskim
Uproszczony sposób nabycia obywatelstwa polskiego reguluje art. 10 cyt. ustawy. Zgodnie z nim cudzoziemiec, zarówno mężczyzna jak i kobieta, który pozostaje co najmniej 3 lata w związku małżeńskim zawartym z osobą posiadającą obywatelstwo polskie i zamieszkuje w Polsce na podstawie zezwolenia na osiedlenie się lub zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE lub posiadając prawo stałego pobytu, może złożyć oświadczenie o woli nabycia obywatelstwa polskiego przez właściwym miejscowo wojewodą. Przyjęcie złożonego przez cudzoziemca oświadczenia następuje w drodze decyzji wojewody (od 01.07.2001r. ) i powoduje nabycie obywatelstwa polskiego.
Obydwa te warunki muszą być spełnione łącznie, tzn. cudzoziemiec musi posiadać wymagane zezwolenie i pozostawać co najmniej 3 lata w związku małżeńskim zawartym z obywatelem polskim. Oświadczenie może być złożone przez uprawnionego cudzoziemca tylko w ciągu 6 miesięcy od dnia uzyskania zezwolenia na osiedlenie się lub 3 lat i 6 miesięcy od dnia zawarcia związku małżeńskiego z obywatelem polskim. Organem właściwym w tych sprawach jest wojewoda. Organem II instancji jest Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji

Osobiscie nie sadze, by zwykly slub z obywatelem polskim bez zamieszkania na terytorium RP byl przypadkiem "szczegolnie uzasadnionym"

Ostatnia edycja:
A jak ma się do szans na nasze obywatelstwo (dla Niemca, który ma żonę Polkę) Hauptwohnsitz w Niemczech i Nebenwohnsitz w Polsce? Czy z prawnego punktu widzenia moglibyśmy oboje się tak zameldować/zarejestrować?
Zaznaczam, że interesują mnie wyłącznie rozwiązania zgodne z prawem, tj. bez żadnych kombinacji na zasadzie "a może nie sprawdzą i się uda".

Spotkałam się z różnymi wersjami tłumaczenia w/w pojęć na język polski. Raczej mówi się o 'miejscu zamieszkania' (Kilian podaje 'Hauptwohnsitz' jako 'główne miejsce zamieszkania'). Jak to się ma do naszego pojęcia 'zameldowania' stałego i tymczasowego oraz 'pobytu'?
No i jeszcze w nazewnictwie niemieckim pojawia się 'Zweitwohnung'.Czy jest to pojęcie pojawiające się w ustawie czy też np. potoczne określenie dla 'Nebenwohnsitz'?
Przyznam szczerze, że trochę się zamotałam w kwestii nazewnictwa...

W przypadku HWS i NWS pozostają jeszcze kwestie obowiązków podatkowych, tzn. co, gdzie i komu płacimy, ale co do tego myślę, że trzeba będzie po prostu przekopać DBA.:)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pojecia "Nebenwohnsitz" i "zameldowanie na pobyt czasowy" nie sa tozsame!

Poza tym jak kilkakrotnie zwracalem uwage, kazde pierwsze zameldowanie w Niemczech jest automatycznie Hauptwohnistzem, dla niemieckich urzedow meldunkowych nie gra przy tym zadnej roli, czy ktos ma za granica jakiekolwiek inne zameldowanie i jak ono sie nazywa.

Wiec zameldowanie w Polsce obok meldunkiu niemieckiego bedzie regulowane tylko i wylacznie przepisami polskimi, gdzie - z tego, co sie slyszy, jest podobnie - i mozesz sie zameldowac u rodzicow np. na pobyt staly wcale tam nie mieszkajac i nikogo to nie bedzie interesowac.

Ale wielu osobom myla sie pojecia "meldunek" (ktory ma znaczenie czystko administracyjne) z "faktyczny pobyt / faktycznie miejsce stalego zamieszkania", co - w zaleznosci od szczegolowych przepisow prawnych moze byc zupelnie inne od zameldowania.

W kwestii przepisow podaktowych pojecie "meldunek" ma znaczenie podrzedne, bo liczy sie tzw. rezydencja podatkowa, a ta okresla sie wg innych kryteriow niz administracyjny fakt zameldowania sie pod jakims adresem, pod ktorym sie faktycznie malo przebywa.

Powrót